У бюджетних закладах Хмельницької громади працюють сонячні електростанції: які переваги

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

У семи бюджетних закладах Хмельницької громади працюють сонячні електростанції. Три з них продає надлишкову енергію в мережу за механізмом нетбілінг, інші планують перевести на цю систему.

Про це Суспільне Хмельницький розповів начальник відділу енергоменеджменту Хмельницької міської ради Дмитро Леськів.

За його словами, для енергонезалежності заклади використовують власні та грантові кошти.

"Маємо три сонячні електростанції на поліклініках, одну мережеву — на бібліотеці й дві акумуляторні — на гуртожитках. Ще є дуже давня невелика мережева сонячна електростанція на Хмельницькій міській дитячій лікарні. Загальна їхня потужність — 125 кіловатів", — зазначив Дмитро Леськів.

Начальник відділу енергоменеджменту Хмельницької міської ради розповів, за системою нетбілінг у громаді працюють поліклініки.

Голова ради Української асоціації відновлювальної енергетики Станіслав Ігнатьєв, серпень 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Голова ради Української асоціації відновлювальної енергетики Станіслав Ігнатьєв пояснив, як працює нетбілінг.

"Це продаж надлишку електричної енергії в мережу. Є дві моделі. За продаж можна отримати компенсацію у вигляді грошей, крім того, — перевести на наступний розрахунковий період у вигляді переплати", — розповів Станіслав Ігнатьєв.

За його словами, накопичення за системою нетбілінгу можна перенести на зиму: "Зараз генерація від цих сонячних панелей є на рівні 80% від встановленої потужності. Коли вона впаде, для широти Хмельницького становитиме 23-25%. Надлишкові кошти можна поступово переносити на зимові періоди. Коли будемо мати дефіцит в генерації електричної енергії, завдяки цьому буде змога розраховуватись".

Інженер-енергетик Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру Олег Чабан, серпень 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Інженер-енергетик Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру Олег Чабан розповів, сонячні електростанції встановлені на трьох із шести медзакладів центру.

"Щоб підготуватись до продажу надлишку електроенергії за механізмом нетбілінг, потрібна була додаткова апаратура. На поліклініках встановили сучасні лічильники з можливістю рахувати електроенергію, як на приймання, так і на віддачу", — пояснив Олег Чабан.

Сучасне обладнання, яке встановили у поліклініках для впровадження механізму нетбілінгу, серпень 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Директорка Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру Людмила Слободяник зазначила, підприємство зекономило, використовуючи сонячну енергію. Усі шість закладів разом спожили з мережі у липні 15 тисяч кіловат-годин, торік в цьому ж місяці — 25 тисяч.

"Якщо ціна кіловата — 7-7,5 гривень, то виходить 70-75 тисяч. Плюс до цього ми ще 7 тисяч продали в мережу. Якщо рахувати за ціною 2,5-2,6 гривні, це ще 17,5-18,2 тисячі гривень", — розповіла Людмила Слободяник.

Директорка Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру Людмила Слободяник, серпень 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

За її словами, підприємство споживає більше сонячної енергії, ніж віддає в мережу: "У нас працює рентгенодіагностичне, ультразвукове і комп'ютерне обладнання. У нас не буде накопичення на зимові періоди, вистачить лише на власне споживання в літні періоди й у вихідні".

Дмитро Леськів зазначив, до кінця цього року планують встановити сонячні електростанції у Хмельницькій міській та інфекційній лікарнях. Інші заклади з потужністю станцій понад 15 кіловатів мають перевести на систему нетбілінг.

Новости Украины