У чернігівському музеї презентували реліквію, якій більше 200 років

Днями у Чернігівському історичному музею імені В. В. Тарновського відбулася презентація відреставрованої дарохранильниці Борисоглібського собору, яку датують ХVІІІ століттям.

Про це повідомляє Gorod.cn.ua.

Як розповіла головний хранитель фондів музею Ганна Орендар, ця реліквія ХVІІІ століття, відтворює той тернистий шлях, який пройшов Ісус Христос на Землі, і хоча автор цієї пам’ятки золотарського мистецтва невідомий, але дуже нагадує інші, які виготовив відомий українській золотар Климент Чижевський. Тож можна припустити, що він виготовив і цю Дарохранильницю на замовлення Борисоглібського собору.

Вже у 1782 році вона згадується в описі Борисоглібського собору, і є свідчення, що її подарував собору ієромонах Мануєвич, колишній житель Чернігова. А до історичного музею реліквія потрапила у 1933 році після закриття собору і була розібрана та в пошкодженому стані.

Завдяки публікації в книзі «Картины церковной жизни Черниговской Епархии» 1911 року, вдалося відновити цю Дарохранильницю. Відродженням святині займалась група реставраторів на чолі із завідувачем науково-дослідного відділу реставрації творів з металу Національного науково-дослідного реставраційного центру України Віктором Голубом. Докладніше ж про реставрацію розповів художник-реставратор Олександр Орищак, який доклав чимало зусиль для відродження цієї святині, і за цю роботу атестувався та отримав кваліфікацію реставратора вищої категорії

– Виготовлена Дарохранильниця із срібла, міді та латуні. На реставрацію вона надійшла в фрагментованому стані, багато деталей булу втрачено. Фрагменти мали сліди корозії, мали чисельні деформації, подряпини, втрати позолоти. Було видно, що експонат вже неодноразово реставрувався, часто падав та ремонтувався. Цікавим було те, що я побачив тут досить нетипові з’єднання дорогоцінних і простих металів. Завдяки ілюстрації в книзі «Картины церковной жизни Черниговской Епархии» ми змогли побачити в якій послідовності були розставлені деталі, з’єднали їх та виготовили недостающі, – розповів Олександр Орищак.

За словами директора музею Сергія Лаєвського, поки в постійній експозиції Дарохранильниця виставлятись не буде. Для неї обладнають спеціальне місце в залі музею, а поки вона буде зберігатись у фондосховищі. 

Довідка

Дарохранильниця – священна посудина, в якій зберігаються Святі Дари – Тіло і Кров Христові, що використовуються для причастя. Згідно з цим своїм призначенням, вона є найбільш священним предметом у християнському храмі.

Источник

Новости Украины