У Чернігові зріс попит на йодид калію, який приймають при загрозі радіоактивного забруднення

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

У Чернігові зріс попит на йодид калію. Про це Суспільному розповіла заступниця директора мережі аптек "Ліки України" Юлія Гришай.

Люди почали скуповувати цей препарат після інформації про можливі російські провокації на українських АЕС або погрози країни-агресора застосувати ядерну зброю проти України. Коли слід приймати цей препарат, які протипоказання та кому вживати його заборонено – читайте далі.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розробив алгоритм дій при ядерній небезпеці. Згідно з цим алгоритмом, приймати йодид калій слід при можливих аваріях на атомних електростанціях, які можуть спричинити викиди радіоактивного йоду.

Йодопрофілактика проводиться тільки після офіційного оповіщення щодо її необхідності й вона виправдана лише тоді, коли радіація спричинена радіойодом. У випадках застосування "брудних бомб" приймання препаратів йоду заборонене і може завдати організму непоправної шкоди.

За словами лікарки-ендокринолога Марини Левчук, якщо сталася надзвичайна ситуація – слід протягом перших 6 годин прийняти 125 міліграмів калію йодиду. Чим раніше – тим краще.

"Щитоподібній залозі все одно який йод накопичувати: чи нормальний стабільний, який ми отримуємо з їжі, чи радіоактивний йод. Тому нам треба зробити в екстреному випадку – заблокувати роботу залози, щоб вона не працювала взагалі 24 години", – розповіла Марина Левчук.

Лікарка-ендокринолог Марина Левчук. ФОТО: Суспільне Чернігів

За її словами, у людей, яким за 40 років, щитоподібна залоза працює не так активно, їм приймати цей препарат не потрібно навіть в екстрених випадках. Найбільш вразливими є діти, організм яких ще формується.

Дозування для кожного віку різне, каже лікарка:

"Діткам до одного місяця дозування калію йодиду буде ⅛ таблетки – це 16 міліграмів. З одного місяця до 3 років – ¼ таблетки, з 3 років до 12 років – ½ пігулки, і вже з 13 років і до 40 років, дорослим усім ми приймаємо одну пігулку калію йодиду 125 мг".

В аптеках є й інші йодомісткі препарати, але концентрація в них діючої речовини – недостатня, каже Марина Левчук.

Також, одним з протипоказань є захворювання щитоподібної залози – тут краще порадитися заздалегідь зі своїм лікарем-ендокринологом.

"Дуже складно знайти в аптеках калію йодид, і якщо доросле населення старше 40 років скупило ці препарати – я дуже прошу всіх поділитися з дітьми, можливо є сім’ї, в яких дітки залишилися без цього надважливого препарату".

Охочих придбати йодид калію останнім часом дійсно більше, каже заступниця директора ТОВ "Ліки України" Юлія Гришай.

За її словами, цей препарат з’явився в аптеках протягом останніх двох місяців:

"Калію йодид, попит на нього зріс. Ми його закупили, він у нас наявний у мережі. Зараз він у нас фірми "Дарниця", виглядає як блістер з десятьма таблетками, дозування в нього 125 мг, таке як має бути згідно з рекомендацією щодо загрози. Вживати його не рекомендуємо просто так, лише за оповіщення системи, що існує радіаційна загроза. Тільки тоді однократне вживання після прийняття їжі і запиваючи великою кількістю води або молока".

Заступниця директора ТОВ «Ліки України» Юлія Гришай. ФОТО: Суспільне Чернігів

В міському управлінні освіти Суспільному повідомили, що питання закупівлі калію йодиду для чернігівських шкіл поки не обговорювали.

Начальник управління охорони здоров’я міської ради Владислав Кухар розповів, що медзаклади міста вже отримали калію йодид за програмою Міністерства охорони здоров’я.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Новости Украины