У Чернівцях на вулиці Рєпіна періодично прориває каналізацію: чи відремонтують цьогоріч

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Витік каналізації на вулиці Рєпіна. Витік на вулиці Рєпіна 23 березня. Суспільне Чернівці

У Чернівцях на вулиці Рєпіна регулярно прориває каналізацію. Жителі вулиці, з якими поспілкувалось Суспільне, розповідають, що прориви стаються постійно впродовж десятиліть. У водоканалі повідомили, що каналізація в аварійному стані, тому мережі потрібно повністю замінювати.

"Вже 30 років нечистоти течуть під будинок"

Леонтій Сандуляк, який дев'ять років живе на вулиці Рєпіна, говорить, що увесь цей час на вулиці періодично прориває каналізацію.

"Сюди стікає не лише вода, але й нечистоти. Буває, що й дихати немає чим. Ми скільки про це говоримо, пишемо, а віз і нині там. Водоканал весь час каже, що у нас борги за водовідведення. Але хто буде платити за це водовідведення, яке тече вулицею?", — каже чоловік.

Витік на вулиці Рєпіна 23 березня. Суспільне Чернівці

За його словами, після аварійного ремонту водоканалу зазвичай мережі знову прориває менш як за місяць.

Вода з каналізації тече по вулиці, потім по провулку Рєпіна та стікає у водовідвідний люк на вулиці Герцена. Жителька багатоповерхівки Ірина Савчук живе у цьому районі понад 40 років. З них 30 років у двір багатоповерхівки течуть каналізаційні води.

"Каналізація тече прямо під наш дім, від цього наш будинок точно просяде. Під вікнами та у квартирах сморід, ми цим дихаємо", — розповіла Ірина.

"Трубам понад сто років"

На вулиці зношена каналізація, яку проклали ще у 1895 році. Водоканал може робити лише планові та аварійні роботи, розповів Суспільному начальник дільниці каналізаційних мереж водоканалу Василь Солонар.

"Проблема в тому, що одні мережі аварійні, а інші — супераварійні. Торік ми пропрацьовували проєкт по заміні зовнішньої вуличної каналізації по вулиці Кочубея з урахуванням розвитку району вже на нові сучасні діаметри труб. Це не робить водоканал, треба залучати інших підрядників. Поки не буде заміни мереж, ніхто не гарантує, що все буде працювати надійно і безперебійно, бо каналізація в аварійному стані", — каже Солонар.

Що ремонтують цьогоріч

Тендер на заміну мережі має оголошувати міський департамент інфраструктури та благоустрою. Суспільне звернулося з запитом, чи планують капітально ремонтувати каналізацію на ділянці Кочубея-Рєпіна цьогоріч. У відповідь на запит

Фото: Суспільне ЧернівціВідповідь департаменту інфраструктури та благоустрою ЧМР на запит Суспільного.у департаменті повідомили, що станом на 3 квітня капітальний ремонт каналізації на цій ділянці не запланований.

Водночас у 2023 році з міського бюджету виділили два мільйони гривень на капітальний ремонт або прокладання нових каналізаційних мереж. Наразі ремонтують каналізацію в районі вулиць Каденюка-Миру. Також планують завершити реконструкцію насосної станції й трубопроводів через Прут.

Витік на вулиці Рєпіна 23 березня. Суспільне Чернівці

Новости Украины