У Чернівцях попрощалися з українським політиком Геннадієм Москалем

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Похорон Геннадія Москаля у Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

"Він був у своєму стилі, з хорошими анекдотами політичними, з планами, ця смерть була для мене несподіванкою. Москаль віддавав всього себе людям, служачи в такій складній системі як МВС. Він був дуже неординарною, розумною, в міру хитрою людиною. Я його запамятаю як людину, яку боявся кримінал Криму, Дніпра, Києва, власне України. Його методи звичайно далекі від сучасного розуміння правоохоронних органів, але вони були дуже ефективними", — каже Луценко.

На похорон також прийшов народний депутат 7 та 8 скликання Максим Бурбак.

"Москаль не ліз до кишені за файним словом, знав куди його вставити і завжди це було по суті. Був у курсі всіх аспектів політичних в Україні, тримав руку на пульсі й знав більше ніж декотрі політики", — каже Бурбак.

Похорон Геннадія Москаля у Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

Колишній міський голова Чернівців Олексій Каспрук знав Геннадія Москаля й отримував його поради в критичних ситуаціях, коли він не втрачав виваженості та знав, що і як робити.

"Мені в пам'яті, напевно, закарбувалась та ситуація на вулиці Заньковецькій під час виборів при Януковичі, яка відома всім українцям. Я не кажу про чернівчан, це була проблемна ситуація, це була конфліктна ситуація і ми розуміли, що все буде дуже непросто. І все змінилось, коли приїхав Геннадій, він просто своїми нестандартними підходами у вирішенні цієї ситуації звів нанівець всі спроби зловмисників заподіяти шкоди", — каже Каспрук.

Похорон Геннадія Москаля у Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

Геннадій Москаль був очільником Закарпатської та Луганської облдержадміністрацій. Також був народним депутатом. Він родом з села Задубрівка Чернівецької області.

Що відомо про Геннадія Москаля

Геннадій Москаль народився 11 грудня 1950 року у селі Задубрівка Чернівецької області.

Відомим став завдяки боротьбі проти злочинних угруповань в Криму у 1997-2000 роках — тоді він очолював міліцію півострова й одночасно був заступником міністра внутрішніх справ. З 2000 року працював заступником Міністра внутрішніх справ України — начальником управління МВС України у Дніпропетровській області.

У 2001 році президент Леонід Кучма призначив Геннадія Москаля головою Закарпатської ОДА на місце Віктора Балоги. Був соратником президентів Петра Порошенка та Віктора Ющенка, а також виступав із критикою політики Володимира Зеленського.

З лютого 2005 року — заступник міністра внутрішніх справ України — начальник кримінальної міліції. Працював під керівництвом глави МВС Юрія Луценка, за каденції якого пішов у відставку. Того ж дня його було призначено головою Луганської обласної державної адміністрації, де він пропрацював близько пів року.

9 січня 2007 року указом президента було призначено заступником голови Служби безпеки України. Восени того ж року на дострокових парламентських виборах став народним депутатом України від блоку "Наша Україна — Народна самооборона".

Москаль був начальником ГУ МВС України в Криму. Згодом став представником президента України в АРК. У 2009 році відмовився знову бути начальником кримського ГУ МВС та склав повноваження в Криму.

Указом колишнього президента України Петра Порошенка №736 від 18 вересня 2014 року Геннадія Москаля було призначено головою Луганської облдержадміністрації.

З 15 липня 2015 року Геннадій Москаль очолив Закарпатську ОДА. Працював до квітня 2019 року. Після другого туру президентських виборів Геннадій Москаль подав у відставку. У червні 2019 року президент Володимир Зеленський звільнив Москаля та ще 14 голів ОДА.

Геннадій Москаль нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ та ІІ ступенів та іменною вогнепальною зброєю. Має звання заслуженого юриста України.

Читати ще

Читати ще Очільник областей, соратник президентів та різкий на висловлювання. Чим запам’ятався Геннадій Москаль

Новости Украины