У Чернівцях продовжили збір заявок на капремонт дахів: чи готові чернівчани співфінансувати роботи

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Дах будинку на вулиці Південно-Кільцевій. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях продовжили збір заявок на участь у програмі співфінансування ремонту покрівлі багатоквартирних будинків. Це зробили, щоб мешканці встигли погодити участь у програмі й оформити необхідні документи. Відтак зможуть капітально відремонтувати дах за 20% від вартості робіт, решту витрат – сплатять з міського бюджету. Суспільне Чернівці розповідає, чи готові чернівчани співфінансувати ремонт покрівель.

"Дах постійно протікає"

Чернівчанка Софія проживає у п'ятиповерховому будинку на вулиці Південно-Кільцевій. Каже, мешканці верхніх поверхів постійно скаржаться, що через неналежний стан даху у їхні квартири частково протікає вода під час злив.

"Без кінця десь протікає. Іноді вода дотікає й до третього поверху. Я живу на другому, однак, якщо не ремонтувати дах, то вода буде й на першому поверсі. Відколи почали ремонтувати покрівлю, то ситуація трохи покращилася, але не думаю, що люди зможуть потягнути такі гроші", – каже жінка.

Софія – пенсіонерка, тому каже, що виділити одразу велику суму на ремонт даху їй буде важко.

"Максимум 2-3 тисячі гривень за раз, можливо б і дала. Якщо шість тисяч потрібно, то можна було хоча б на рік розділити. Але у нас люди не могли зібрати по 2,5 тисячі гривень на нові двері, тому не думаю, що на дах зберуть".

Мешканка будинку Людмила каже, що у багатьох квартирах живуть пенсіонери, тому вважає, що не всі зможуть зібрати гроші на капітальний ремонт даху.

"Я можу дати у межах 5-10 тисяч гривень. Але у мене сім'я, двоє дітей. Звичайно, що було б краще збирати ці гроші частинами", – розповідає жінка.

"Думають: почекають і хтось безплатно допоможе"

Будинок на вулиці Південно-Кільцевій, 7 має 19 під'їздів. Цій будівлі понад 40 років. Голова ОСББ Анастасія Шатілова-Скрипник каже, капітальний ремонт покрівлі будинку не проводили, натомість ремонтували поточно у місцях, де протікала вода.

За її словами, наразі складно робити поточний ремонт, бо важко знайти майстрів й менша гарантія, тому капітальний ремонт – більш економний та вигідний.

"Молоді майстри відмовляються перекривати, бо не вміють з цим працювати. Коли знайшли старших працівників, вони добиралися до нас машиною, й це збільшило вартість робіт. Ми тоді перекрили дві квартири, які затікали. Це вартувало орієнтовно 96 тисяч гривень. Це не був капремонт, вони просто повирізали й підклеїли проблемні ділянки".

Дах будинку на вулиці Південно-Кільцевій. Фото: Суспільне Чернівці

За словами голови ОСББ, на нову покрівлю виробник дає десять років гарантії й запевняє, що матеріали слугуватимуть до 50 років. Каже, оскільки капітальний ремонт потребує великої суми грошей, програма співфінансування є суттєвою допомогою співвласникам будинків.

"Хоча навіть з 20% є проблема, бо ці гроші потрібно перерахувати міськраді до оголошення тендеру. Не маєш часу, щоб зібрати гроші, бо відразу здати потрібну суму можуть 30-40% людей. Для решти потрібно розбивати цю суму на пів року чи рік", – каже Анастасія.

Капітальний ремонт дахів в усіх під'їздах вартує майже 5 мільйонів гривень. Частка мешканців становить майже мільйон гривень. Цю суму ділитимуть між власниками, залежно від площі квартир. Для однієї квартири частка співфінансування буде орієнтовно 5-6 тисяч гривень.

Анастасія планує проводити збори співвласників будинку й голосувати за участь у програмі співфінансування. Каже, якщо збори проведуть правильно, то зможуть звертатися до суду, адже рішення загальних зборів – обов'язкове до виконання усіма співвласниками.

"Сподіваюся, люди підтримають, бо скоро не буде, що латати. Переважно страждатимуть п'яті поверхи. Решта мешканців – пасивніші. Також у людей, особливо похилого віку, є думка, що ми ще трохи почекаємо і нам допоможуть. Але безплатного нічого немає".

Як подати заявку на співфінансування

Збір заявок продовжили до 10 жовтня. Це зробили, щоб мешканці будинків мали змогу оформити необхідні документи, зокрема протокол згоди співмешканців на ремонт. Про це Суспільному повідомили у пресслужбі міського департаменту інфраструктури та благоустрою.

Водночас документи слід подати не пізніше, ніж за три дні до завершення приймання заяв. Це можна зробити на вулиці Героїв Майдану, 176 у кабінеті №76. Відтак мешканці зможуть взяти участь у програмі співфінансування "Спільними зусиллями" й капітально відремонтувати покрівлю будинку, сплативши 20% вартості ремонту. Перелік документів для участі у програмі оприлюднили на сайті міської ради.

Читати ще

Читати ще 3D-скан фасаду на Руській, відбудова не «під старину» та аварійні будинки в центрі Чернівців — інтерв’ю із Зазуляком

Новости Украины