У Чернівецькій області висохле дно Дністра стало берегом і заросло: як це може вплинути на річку

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Обміління Дністра на Буковині в травні та серпні 2024 року. Суспільне Чернівці

Коливання води фіксують щорічно, однак таке заростання дна відбувається вперше, згадує Стороженко. Причиною обміління Дністра цієї весни було збільшення обʼємів роботи Дністровської ГЕС через обстріли обʼєктів інфраструктури в інших областях, а також відсутність опадів.

Рослинність проросла у верхівʼї Дністровського водосховища поблизу Хотина, бо тут Дністер не глибокий, а береги пологі. Рослини тут ростуть каскадом — найсвіжіші є дрібними, а ті, які ростуть довше, можуть сягати трьох метрів у довжину.

Рослинність на річці Дністер. Суспільне Чернівці/Володимир Мороз

Зараз на Дністрі зʼявилась типова болотна рослинність. Це гірчак болотний, верба, яка досягає до трьох метрів, нетреба, череда, очерет, рогіз. Якщо рівень води в річці виросте, то рослинність зʼїдять риби.

"У нас є такі види риб коропові, які активно поїдають це все. Хіба можуть залишитися верби, які вже значно підростуть, тобто у них буде товстий стовбур, який риба не зʼїсть, а так, то ця рослинність зникне. І все повернеться до свого природного стану", – сказав Стороженко.

Працівники нацпарку “Хотинський” очікують підняття води у Дністрі після дощів. Й надалі будуть спостерігати за виглядом річки.

Читати ще

Читати ще Рівень води впав на понад три метри: чи критично обмілів Дністер та як на це вплинула війна

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины