У Чорнобильській зоні відчуження вогонь охопив 550 га: радіаційний фон у нормі

Гасіння пожежі у зоні відчуження, Київщина, 4 вересня 2024 року. Facebook/ДСНС Київщини

Станом на ранок 5 вересня 2024 року площа загоряння в Луб'янському лісництві в зоні відчуження збільшилася до 550 гектарів через погіршення погодних умов. На цей час пожежу локалізовано, але боротьба з вогнем триває.

Про це поінформувала пресслужба Міндовкілля.

Ліквідовують займання 204 людини та 50 одиниць техніки. На допомогу надзвичайникам залучили техніку та підрозділи ЗСУ, а також працівників навколишніх підприємств. Усі вони працюють у захисних масках з огляду на радіаційну небезпеку.

Як запевняють у відомстві, нині фахівці у посиленому режимі перевіряють радіаційний фон у зоні відчуження. Нині він у нормі.

"Автоматизована система контролю радіаційного стану (АСКРС) здійснює безперервний моніторинг на 39 пунктах, передаючи дані до диспетчерського центру щогодини, а в умовах надзвичайної ситуації — кожну хвилину. На місце пожежі направлено оперативну групу радіаційної розвідки ДСП "Екоцентр" для радіаційно-екологічного моніторингу та дозиметричного контролю на межі лінії вогню", — йдеться у повідомленні.

Напередодні у пресслужбі ДСНС Київщини повідомляли про пожежу площею 421 га. Також оприлюднили відео з місця події, як вогнеборці гасять займання.

Про те, що у Чорнобильській зоні відчуження спалахнула пожежа у КОВА повідомили 3 вересня. Тоді йшлося про 20 га. горіння лісової підстилки.

Також у Броварському районі Київській області зайнялися торфовища. Жителям області рекомендували не перебувати тривалий час надворі та зачиняти вікна, адже через пожежу в зоні відчуження і тління торфовищ у Броварському районі може спостерігатися задимлення повітря. У Києві також зафіксували погіршення якості повітря.

Водночас у ДСНС запевнили, що критичного збільшення рівня забруднення повітря через пожежі на Київщині, зокрема в зоні відчуження та Броварському районі, де горить торф, не фіксується.

Читати ще

Читати ще На Київщині під час випалювання сухостою загинула жінка — ДСНС

Джерело

Новости Украины