Паски вінничанка Ірина Ільченко досі випікає у печі. Рецепт бабусі знає на пам’ять. Говорить, вона завжди пекла великодній хліб на всю родину. Кожному готувала персональну паску.
«Спочатку бабуся робила опару. Для цього брала три літри пряженого молока, додавала 1,5 кілограми цукру, 15 жовтків і розчиняла чверть пачки дріжджів», — говорить господиня Ірина Ільченко.
Потім бабуся розпалювала піч і замішувала тісто. Для цього брала 4 кілограми борошна. Просіювала його кілька разів. Додавала в опару ще два десятки яєць, ванілін, корицю, родзинки і цедру лимону.
«Тісто бабуся вимішувала допоки воно не бралося бульбашками. Коли вони починали лопати – місити досить. В тісто бабуся обов’язково вливала півтора кілограма розтопленого, домашнього масла і 3-5 столових ложок горілки. Завдяки цьому паски стояли свіжими аж до Святої Трійці. Вони могли трохи підсохнути, але не черствіли і не бралися пліснявою», — додає Ірина Ільченко.
Бабуся робила персональні паски для кожного в родині, говорить Ірина Ільченко. Наприклад, якщо онуку чи онучці 3 роки, пасочка була маленька, завбільшки чайну чашку. Сімейних традицій Ірина Ільченко дотримується досі. Каже, паски так само випікає в печі, але рецепт спростила.
«Паски я роблю без опари. На півлітра теплого молока додаю 100 грам дріжджів, 10 яєць, 10 жовтків, півкілограма цукру, пачку масла, ваніль та цукати», — ділиться власним рецептом Ірина Ільченко.
З 10-ти білків робить глазур, якою потім змащує вже готовий великодній хліб. Також Ірина Ільченко робить солодку, сирну паску. Теж запікає в печі, але готувати її можна у газовій чи електроплиті.
«Два кілограми сиру я перетираю в макітрі з двома десятками яєць і висипаю 700 грамів цукру. В давнину бабусі додавали манку, але я люблю, щоб паска була соковитою. В сирну масу кидаю багато масла, лимонної цедри та цукатів. Ставлю в піч або духовку на 20 хвилин і паска готова. На ній з’являється навіть засмажена шкірка», — каже Ірина Ільченко.
Паски, домашню ковбасу, м’ясо, хрін та масло Ірина Ільченко освячує в церкві. Вдома, коли молиться, робить ще писанки та крашанки. Їх теж бере до храму, а потім дарує, як оберіг, рідним і близьким.