У день інавгурації Токаєва спроба мітингу в Астані закінчилася затриманнями – відео


У день інавгурації Токаєва спроба мітингу в Астані закінчилася затриманнями – відео

Фото — Tengrinews.kz, Telegram

У Казахстані сьогодні, 26 листопада, у день інавгурації Касима-Жомарта Токаєва пройшов мітинг, який закінчився затриманнями учасників. Про це повідомляють Радіо Азаттик та низка місцевих ЗМІ.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За даними журналістів, щонайменше десятки людей були затримані у столиці Казахстану сьогодні ввечері.

Видання Kaztag.kz пише, що в Астані на цей час став недоступний інтернет – як мобільний, так і стаціонарний. Перебої почалися близько 19:00 за місцевим часом, а приблизно за годину доступ до мережі був відновлений. У Державній технічній службі пізніше заявили, що збої були нібито через аварію на обладнанні.

Приблизно в цей самий час, як повідомляють журналісти, в Астані правоохоронці затримали групу так званих «архітекторів майбутнього», яку очолює бізнесмен Марат Абієв. Це один із наймолодших мільйонерів Казахстану, який закликає молодь стати «архітекторами майбутнього».

За даними порталу ORDA Kazakhstan, «архітектори» збиралися влаштувати мітинг, проте «поліції ця ідея не сподобалася», і людей почали затримувати. Про причину та тематику мітингу не повідомляється.

Переглянути цей допис до Instagram

ASTANA / НОВИНИ / АСТАНА (@astanovka98)

Пізніше поліція Астани прокоментувала затримання. За даними правоохоронців, в одному з нічних клубів було організовано культурно-масовий захід для молоді. Організатором виступав підприємець (Марат Абієв. – Ред.), який залучив близько 300 молодих людей.

«Під час збору організатор, повідомляючи присутнім свідомо неправдиву інформацію, порушуючи встановлений законом порядок проведення мирних зборів, закликав їх до незаконної ходи для досягнення своїх особистих протиправних цілей. У результаті провокації було грубо порушено громадський порядок, створювалися перешкоди для повноцінного функціонування транспортної та соціальної інфраструктури», – заявили у поліції.

Правоохоронці стверджують, що на вимоги припинити несанкціоновану акцію її учасники не реагували, тому поліція була змушена вжити заходів, а учасники ходи нібито чинили фізичний спротив.

«Наразі винні особи встановлені, доставлені до поліції. Їхнім діям в установленому порядку буде надано правову оцінку», – заявили в поліції.

  • Токаєв переміг на президентських виборах з результатом 81,3% голосів, за нього проголосували 6,45 млн осіб. Опоненти Токаєва набрали не більше ніж 3,42% голосів. Новий термін повноважень Токаєва має становити сім років без права переобрання.
  • Сьогодні Токаєв вступив на посаду президента Казахстану. Він пообіцяв розвивати співпрацю з Росією, Китаєм, США та Європейським Союзом.

Джерело

Новости Украины