У Дружківці один з найвищих показників захворюваності ГКІ у регіоні

Фахівці Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб опублікували інформацію про епідситуацію з гострих кишкових інфекцій у Донецькій області у ІІ кв. 2024 року.

За поточний період ІІ кв. 2024 року, як і загалом у І-му півріччі, у Донецькій області епідемічна ситуація відзначалась як стабільна, спалахів інфекційних захворювань не зареєстровано. Загальна інфекційна захворюваність знижена на 8,8% (без урахування грипу та ГРВІ).
Найбільш високий рівень захворюваності на ГКІ відзначався в наступних територіальних громадах: Краматорській – 107 випадки (показник 58,3 на 100 тис. населення), Дружківській – 25 випадків (показник 38,23 на 100 тис. населення), Костянтинівській – 19 випадків (показник 25,68 на 100 тис. населення), Добропільській – 18 випадків (показник 40,53 на 100 тис. населення) Покровській – 13 випадків (показник 22,92 на 100 тис. населення), Мирнограській – 12 випадків (показник 33,34 на 100 тис. населення).

Поширення кишкових інфекцій відбувалося переважно харчовим (93,38%) і контактно-побутовим (1,47%) шляхами. За даними епідрозслідування з вживанням недоброякісної води не було пов’язано жодного випадку захворювання.

За 5 місяців 2024 року зареєстровано 76 випадків сальмонельозу (показник 6,52 на 100 тис. населення), у 2023 році за той же період – 62 випадків, показник 3,72 на 100 тис. населення, зростання на 22,6%. Серед хворих дитяче населення склало 42,1%, або 32 дитини.
Високий рівень захворюваності відзначається в Краматорській територіальній громаді, де зареєстровано 60 випадків захворювання, показник склав 32,7 на 100 тис. населення, з них 26 діти (43,3%), в т.ч. 3 дитини до 1 року, 6 випадків в Мирноградській громаді, по 4 випадки зареєстровано на території обслуговування Добропільської та Дружківської філії, 2 випадки в Слов’янській. Захворювання реєструвались у вигляді спорадичних, не пов’язаних між собою випадків. Етіологічним чинником сальмонельозу залишається та домінує S. Еnteritidis (до 80,0%) та S. Тyphimurium.

Основними причинами та обставинами виникнення сальмонельозу, як і раніше залишаються не дотримання правил особистої гігієни захворілими, відсутність обробки сировини в побуті. При опитуванні захворілих з’ясовано, що найбільш вірогідними харчовими продуктами, які могли сприяти виникненню захворювання, були фабричні та домашні курячі яйця,  курятина фабрична  та  із особистого господарства.

Джерело

Новости Украины