У громадах Хмельниччини порушують закон «Про доступ до публічної інформації», — Кізаєва

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: регіональне представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини.

У 12 громадах Хмельниччини, в яких регіональним представництвом Уповноваженого ВРУ з прав людини було проведено моніторинги щодо оприлюднення на офіційних сайтах публічної інформації, встановлено неналежне виконання вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Про це Суспільному розповіла працівниця Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Кізаєва.

За її словами, регіональним представництвом Уповноваженого в Хмельницькій області з початку війни моніторинги щодо дотримання вимог закону "Про доступ до публічної інформації" були проведені по 12 розпорядникам – органам місцевого самоврядування Хмельниччини. Зокрема, каже вона, перевіряли оприлюднення публічної інформації Берездівською, Судилківською, Гуменецькою, Староостропільською, Гуківською сільськими радами, Ямпільською, Смотрицькою Сатанівською, Солобковецькою, Китайгородською, Вовковинецькою селищними радами та Городоцькою міською радою.

"За результатами цих моніторингів було встановлено неналежне виконання органами місцевого самоврядування вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації" щодо оприлюднення на офіційних сайтах інформації, оприлюднення якої обов’язкове. Йдеться про рішення органів місцевого самоврядування, інформацію щодо організації роботи зазначених рад та графіку особистого прийому, щодо порядку складання та подання запитів на публічну інформацію, переліки наборів даних, що оприлюднюються у формі відкритих даних, звіти щодо задоволення запитів на доступ до публічної інформації та іншу інформацію", — розповідає Оксана Кізаєва.

В умовах воєнного стану, каже вона, важливим є виконання органами місцевого самоврядування обов’язку щодо своєчасного оприлюднення на офіційних веб-сайтах публічної інформації, а також суспільно-важливої інформації, наприклад, щодо забезпечення гуманітарною допомогою, житлом внутрішньо переміщених осіб, оформлення соціальних виплат, надання медичної допомоги.

"Ми перевіряємо, а на деяких сайтах місцевих рад взагалі ніколи не оприлюднювались рішення сесій ради. Немає жодного рішення! Деякі ради оприлюднюють свої рішення лише вибірково", — говорить Оксана Кізаєва.

З її слів, за результатами моніторингів Секретаріатом готується звіт з відповідними рекомендаціями щодо забезпечення права громадян на доступ до публічної інформації в умовах воєнного стану, який надсилається голові органу місцевого самоврядування та надається термін для вжиття заходів реагування на виявлені недоліки та порушення.

"Розпорядниками вживаються заходи з усунення виявлених недоліків та порушень, про що вони повідомляють Секретаріат. По кожному моніторингу ми відслідковуємо реакцію розпорядника. Надання відповіді є обов’язковим", — каже Кізаєва.

Працівниця Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини також наголошує, що за неоприлюднення публічної інформації чи відмові її надання, існує адміністративна відповідальність.

"Частиною першою статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність за неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено, зокрема, Законом України «Про доступ до публічної інформації». Зазначене правопорушення тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", — каже Оксана Кізаєва.

Регіональним представництвом Уповноваженого в Хмельницькій області, зі слів Оксани Кізаєвої, постійно проводиться просвітницька та роз’яснювальна робота серед розпорядників публічної інформації, регулярно проводяться заходи, в тому числі і для працівників державних органів та органів місцевого самоврядування, однією із топових тем яких є реалізація права на доступ до публічної інформації, права на звернення і захист персональних даних. Крайній такий захід — онлайн-заняття "Право на інформацію та особливості його реалізації в умовах воєнного стану" для державних службовців органів виконавчої влади Хмельницької області, за словами Оксани Кізаєвої, було проведено до Міжнародного дня права знати та загального доступу до інформації.

Новости Украины