У Хмельницькій міській дитячій лікарні відкрили нові відділення: яку меддопомогу надаватимуть

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Нові відділення анестезіології та інтенсивної терапії, а також паліативної допомоги відкрили сьогодні, 18 червня, в Хмельницькій міській дитячій лікарні.

Директорка лікарні Наталія Зимак-Закутня розповіла Суспільне Хмельницький на скількох дітей розраховані відділення і чим вони оснащені.

Завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Інна Стефюк розповіла про пацієнток, які відсьогодні будуть проходити лікування в оновленому приміщенні. На нових ліжках дітей очікували ведмедики, на яких попередні пацієнти залишили побажання швидше одужати.

"Зараз в мене у відділенні четверо важких дітей — чотири дівчинки різного віку. І в кожної є позитивна динаміка. Ми стараємось, кожен день — це як боротьба. Ми виводимо дітей з дуже критичних станів".

Ведмедики з побажаннями, які залишили попередні пацієнти лікарні для дітей, 18 червня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Нові реанімаційне та паліативне відділення облаштовували на першому поверсі Хмельницької міської дитячої лікарні з 2021 року, розповіла директорка лікарні Наталія Зимак-Закутня.

"Відділення реанімації, анестезіології та інтенсивної терапії в нашій лікарні на шість ліжок для дітей від одного місяця до 18 років. Воно оснащене всім необхідним: обладнанням, яке стежить за станом дитини, так звані монітори, апаратами штучної вентиляції легень, для пацієнтів, які не можуть самостійно дихати. Також в лікарні є подібне відділення для новонароджених дітей".

Нове відділення у Хмельницькій міській дитячій лікарні, 18 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Пандемія COVID-19 та повномасштабне вторгнення, зі слів Наталії Зимак-Закутньої, внесли свої корективи в початкові плани облаштування відділень, оснащення апаратурою і розташування приміщення.

"Уроки пандемії ми винесли: побачили, яким важливим є забезпечення киснем. За вікнами цієї лікарні вже є киснева бочка. Ми вже не працюємо з балонів, а маємо зріджений кисень. Далі розпочалась війна і це також внесло корективи. Коли звучить тривога новонародженого пацієнта можна взяти в руки, дихати його походу й спуститися сходами з шостого поверху в сховище. Зі старшими дітками так не вийде, особливо з тими, які на апараті ШВЛ. Тому ми зрозуміли, що відділення повинно бути нижче й поруч зі сховищем".

Нове відділення у Хмельницькій міській дитячій лікарні, 18 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Як розповіла директорка лікарні, відсьогодні в реанімації перебуватиме чотири дитини та ще семеро — у відділенні паліативної допомоги. 98% коштів на нові відділення взяли з міського бюджету, сказав Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

"Тут кілька проектів. Але це серйозні видатки, на кілька десятків мільйонів гривень. Є значна частина коштів від наших міжнародних партнерів, в частині медичних меблів. Ремонти, обладнання, кисневе забезпечення, вентиляція, медичне обладнання — це все зроблено за кошти з міського бюджету".

З його слів, в лікарні продовжують роботи з облаштування відділення невідкладної медичної допомоги та травмцентру, які планують відкрити наприкінці літа 2024 року.

Новости Украины