У Хмельницькому двоє людей разом з тротуаром провалилися у каналізаційний колектор

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

У Хмельницькому на вулиці Зарічанській по обіді 8 серпня провалився тротуар. Двоє людей впали у каналізаційний колектор. 45-річну травмовану жінку доправили до міського травмпункту, чоловік госпіталізації не потребував.

Інформацію про надзвичайну подію, про яку стало відомо із соцмереж, Суспільне Хмельницький підтвердив заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок.

Під час огляду лікарями "швидкої" у жінки були незначні травми, забій потилиці й ліктя, повідомив Суспільне директор Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Хмельницької обласної ради Олександр Костюк. Тому її, каже, каретою "швидкої" доправили до травмпункту.

Каналізаційний колектор глибиною майже 4 метра, у який провалились люди на вулиці Зарічанська у Хмельницькому, 8 серпня 2024. Суспільне Хмельницький

"Жінка у задовільному стані. Вона у свідомості, наразі проходить обстеження. Її має оглянути терапевт, невролог, хірург. Після цього будемо вирішувати, чи потрібно її госпіталізовувати, чи відправимо її на амбулаторне лікування", — розповів Суспільне Хмельницький лікар-ортопед-травматолог травмпункту Хмельницької міської лікарні Максим Гуменюк.

За словами місцевої жительки Оксани, тротуар у тому місці на вулиці Зарічанській провалюється уже не вперше, але раніше вона не чула, аби хтось з людей там провалювався.

Зі слів Василя Новачка, проблема на вулиці Зарічанській полягає у старих мережах, які вимиваються та руйнуються.

"Там по усій Зарічанській така ситуація – від вулиці Бандери до Старокостянтинівського шосе. І де саме воно провалиться наступного разу ніхто не знає. Там пролягає старий бетонний колектор, який постійно прориває, адже він майже увесь прогнилий. Тротуар проходить якраз по цьому колектору. Руйнується колектор – провалюється тротуар. Звісно, той колектор давно вже треба повністю замінити, але це потребує значних витрат", — каже Василь Новачок.

Аварія сталася на каналізаційному колекторі, додає головний інженер "Хмельницькводоканалу" Станіслав Міхалець. Каже, провалля утворилося до чотирьох метрів завглибшки — до стічних вод.

"Каналізаційний колектор експлуатується з 70-х років, він з залізобетонних труб. Залізобетон з часом втрачає свою міцність внаслідок газової корозії, яка має місце на стічних водах. І очевидно, що під час великої кількості дощів і потрапляння в каналізацію зливових вод, колектор переповнюється. І десь на стиках, де вода може виходити назовні від колектора, розмочується грунт, і під дією грунту обвалюється верхня частина залізобетонної труби, що й сталося на даному колекторі", — каже Міхалець.

За його словами, працівники водоканалу уже виставили на тій ділянці вулиці Зарічанської огородження задля безпеки пішоходів і розпочали ремонтні роботи. Ліквідація провалу, каже Міхалець, займе щонайменше тиждень.

Новости Украины