У Хмельницькому почали оперувати за допомогою нейромонітора: які переваги

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

За допомогою нового нейромонітора почали оперувати у Хмельницькому обласному протипухлинному центрі. Під час операції на щитоподібній залозі він підказує хірургу, як не пошкодити нерв, розповіла Суспільному завідувачка відділення новоутворень голови та шиї Наталія Вавілон. За його допомогою наразі прооперували п’ятьох пацієнтів.

Світлана зі Старої Синяви – на черговому контрольному огляді у Хмельницькому обласному протипухлинному центрі. Її, як і решту пацієнтів з подібними діагнозами, оперували фактично навпомацки, ризикували пошкодити нерв, розповіла завідувачка відділення новоутворень голови та шиї Наталія Вавілон.

"Якщо вражається один гортанний нерв, то пацієнти погано говорять, якщо вражається два гортанних нерви під час операції, що буває рідко, але буває, це дає таке загрозливе ускладнення, як порушення дихання".

Інтраопераційний нейромонітор для відділення придбали у серпні. Прилад допомагає хірургам максимально безпечно для пацієнта виконувати операції на щитоподібній залозі.

Операційна з нейромонітором, серпень 2024. Суспільне Хмельницький"Ось ми бачимо фрагмент запису під час операції, коли ми доходимо до імовірного розташування нерва, що ми підозрюємо, що він там є. За допомогою електрода ми простукуємо і на екрані з’являється така червона крива з відповідним звуком. Також написано, що це є саме той нерв, який ми шукаємо. Це означає, що ми близько до нього, і ми маємо можливість його обійти й залишити неушкодженим".

Неушкоджений нерв, каже завідувачка, це збережений голос пацієнта.

"Цей апарат дуже необхідний в роботі хірургів, бо ми не покладаємося на інтуїцію, як раніше це було, а покладаємося на електричні властивості апарату".

Нейромонітор німецького виробництва вартістю майже три мільйони гривень придбали за кошти протипухлинного центру, розповіла Наталя Вавілон.

"До нього є розхідний інтраопераційний одноразовий матеріал, який закуплений нашим закладом. Для пацієнтів це є абсолютно безкоштовно. До розхідних матеріалів відноситься: електрод, який накручується на інтубаційну трубочку для анестезіологів, також електрод, який вставляється під час операції в м’які тканини шиї та щуп, яким простукується гортанний нерв".

Таке обладнання є в декількох протипухлинних обласних центрах, каже заступниця директора центру Тетяна Закрижевська.

Операція, під час якої використовували нейромонітор, серпень 2024. Наталія Вавілон"Ми можемо надавати висококваліфіковану допомогу, фахову, зокрема і пацієнтам на рак щитоподібної залози".

В області, каже, фіксують зростання захворюваності на рак щитоподібної залози.

"В минулі роки ми реєстрували по області 73, 79, 75 пацієнтів з вперше встановленим діагнозом раку щитоподібної залози щороку. У 2023 році ми взяли на облік 111 пацієнтів. Тобто, ми маємо приріст первинної захворюваності на рак щитоподібної залози більше 30%. В цьому році за перше півріччя вперше встановлений діагноз 45 пацієнтам. Це найбільший показник за півріччя за останні 15 років. Минулого року прооперували 34 пацієнта з пухлинами щитовидної залози, в цьому році за перше півріччя — 19".

За словами Наталії Вавілон за допомогою нового нейромонітора наразі прооперували п’ятьох пацієнтів.

Новости Украины