У Хмельницькому покажуть прем`єру вистави в укритті

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Прем’єру інтерактивної вистави-перфоменсу арттерапії «Маріуполь-надія на світанок» за п’єсою двох драматургинь: Марини Бортник-Гулеватої з Хмельницького та Марини Пінчук з Маріуполя готують актори театру Старицького. За словами режисера-постановника, киянина Миколи Бабина, п’єсу ставлять в укритті театру.

П’єсу сценаристок Марини Пінчук з Маріуполя та Марини Бортник-Гулеватої з Хмельницького «Маріуполь-надія на світанок» актори обласного академічного муздрамтеатру Старицького ставитимуть в укритті. Тут її й репетирують, розповідає режисер-постановник, киянин Микола Бабин.

«Це бомба. Це дуже класно, це дуже атмосферно, це по-новому для Хмельницького театрального, по-новому і для акторів. Нашим воїнам, нашим захисникам набагато складніше. Україна в стані війни, театр в стані війни», — пояснює режисер-постановник.

Під час війни репетиції проходять в укритті. Фото: Суспільне Хмельницький

За його словами, п`єса інтерактивна, і одна із цілей — арттерапія. У першу чергу — для маріупольців, яких запрошують на прем`єру першими.

«В них все одно сидить оцей біль, ця тривога, сидить війна, яку ми маємо з них обережно якось так вийняти та допомогти позбутися цієї травми», — розповідає Микола Бабин.

Керівниця літературно-драматургічної частини театру Марина Бортник-Гулевата розповідає: проєкт інтерактивної вистави-перфоменсу схвалив Український культурний фонд та виділив 141 тисячу гривень, щоб купити матеріали для постановки.

«Закладені у нас фарби, пензлики, фартушки спеціально для глядачів. Їм треба буде допомогти нашим акторам, персонажам розмалювати цей простір в укритті. Додати фарб, барв, тому що сіре пригнічує. Фарбами, малюванням ми можемо полегшувати свій стан. Постійно ведемо консультації з психологами та психотерапевтами. Дуже важливо, щоб вистава не стала тригером. Навпаки, не підіймала ті питання, які ще не досить загоїлися в наших людей», — розповідає Марина Бортник-Гулевата.

Під час війни творчість крокує в ногу з сьогоденням. Фото: Суспільне Хмельницький

Та розповідає, як виникла ідея інтерактивного проєкту разом із Мариною Пінчук.

«Одного ранку вона подзвонила і каже: «Марина, я відчуваю, що нам треба про це писати». Я відчула, що є така необхідність емоційного виливу, творчість має відповідати на запити сьогодення», — каже Марина Бортник-Гулевата.

За словами режисера, персонажі п’єси, люди різного віку, з різними цінностями й поглядами на життя і на війну в Україні, змушені перебувати разом в бомбосховищі Маріуполя. Зрештою, каже режисер, навіть затята «ватниця» Людмила змінює своє ставлення до подій.

«Ми маємо оце все почистити, ми маємо вирізати цю пухлину, ми маємо оцього всього позбутися. Звісно, це великим жертвами, але як інакше?», — каже режисер-постановник Микола Бабин.

Театрали продовжують репетицію в укриттях під час повітряних тривог. Фото: Суспільне Хмельницький

Анастасія Болюх, яка грає в п`єсі дівчинку-підлітка Вікторію, розповідає про свою героїню та постановку.

«Це дитина. Дитина, в якої руйнуються мрії, вона втрачає свою сім`ю, дім, вона втрачає дуже багато всього, і якщо з психологічної точки зору, то це складно. Ми взяли відповідальність дуже велику, щоб про це говорити», — каже акторка.

Фінал п`єси, каже Марина Бортник-Гулевата, побудова міста мрії на руїнах страшних спогадів. З її слів, прем`єри відбудуться 2-го, 5-го та 9-го листопада, кількість місць в укритті театру-30. Вони для глядачів та для акторів.

Новости Украины