У Хмельницькому використовують сучасне обладнання для виявлення у продуктах трансжирів

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Інженери-хіміки українських лабораторій Держпродспоживслужби на базі регіональної лабораторії в Хмельницькому вчаться визначати вміст трансжирів в готових продуктах, які продаються в магазинах і на ринках. У Хмельницькому одними з перших придбали та почали використовувати спеціальне обладнання для виявлення трансжирів.

Про це Суспільному розповіла директорка лабораторії Наталія Федорова.

За її словами, обладнання вартістю до мільйона гривень придбали коштом підприємства.

"Заробляєм самі кошти, економимо і от таким чином акумулюємо, а потім купляємо прилади. Тепер наші фахівці діляться набутим за рік досвідом з колегами з усієї України".

Інженер-хімік регіональної лабораторії Держпродспоживслужби в Хмельницькому Іван Анікін досліджує вміст трансжирів на новому обладнанні. За його словами, зразки для перевірок приносять їх інспектори або самі виробники. Перевіряють і магазинні продукти, і домашні.

Інженер-хімік Іван Анікін досліджує вміст трансжирів, 15 серпня 2024. Суспільне Хмельницький

"Такі аналізи робимо протягом року, і в деяких продуктах трансжирів було надто багато. Слойка з вишнею, наприклад, у нас була — там дуже багато трансжирів було, в основному, все жарене отаке. Добавляють інший жир: пальмовий, яловичий, свиний жир і так далі. Не тільки рослинні жири, а також тваринні жири".

Інженер-хімік цієї ж лабораторії Андрій Жук розповів, досліджують різні готові до споживання продукти і точність сучасного обладнання досить висока.

"Межа детектування близько однієї сотої відсотка. Ми почали робити даний аналіз рік тому з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я. В нас в Україні запрацював такий проект від "Сітіс" — з ілюмінації трасжирів харчових продуктів. Ми взяли участь в цьому проекті і з тих пір проводимо дані дослідження".

Нове обладнання для виявлення у продуктах трансжирів, 15 серпня 2024. Суспільне Хмельницький

За словами керівника напрямку неінфекційних захворювань Бюро ВОЗ в Україні Андрія Скіпальського, небезпека трансжирів у тому, що вони можуть призводити до серцево-судинних хвороб та смерті.

"Трансжири дають можливість зменшити собівартість продукту. Вони дають можливість подовжити тривалість зберігання, але натомість трасжири є шкідливими. Вони не містять жодної цінності для організму, окрім зайвих калорій".

За його словами, Україна три роки тому доєдналася до політики нульової толерантності до трансжирів, проте, тоді не було жодної лабораторії, яка могла б робити необхідні аналізи. Тепер є – у Хмельницькому одними з перших придбали та почали використовувати спеціальне обладнання.

Новости Украины