У Жмеринській ЦРЛ на Вінниччині відкрили гінекологічний кабінет безбарʼєрного доступу

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

У Жмеринській центральній районній лікарні відкрили гінекологічний кабінет безбарʼєрного доступу. Він працює цілодобово. Медичну допомогу жінкам надають конфіденційно.

Про це Суспільному розповів головний лікар медичного закладу Ростислав Боровський.

У лікарні надають гінекологічну та психологічну допомоги жінкам, які постраждали від гендерно обумовленого насильства.

Фото: Суспільне Вінниця

На консультацію до лікаря-гінеколога прийшла "Світлана". Своє справжнє ім'я жінка попросила не називати. Каже, потребує конфіденційності. Тож по допомогу звернулася до гінекологічного кабінету безбарʼєрного доступу.

"Я дуже рада, що відкрили кабінет, куди можна звернутися інкогніто. Я прийшла й спокійно обстежилася", — розповіла відвідувачка гінекологічного кабінету безбарʼєрного доступу.

Лікар-гінеколог Ілля Клокоцький розповів, в кабінеті безбарʼєрного доступу окрім консультацій, проводитимуть огляд жінок. Для цього встановили гінекологічне крісло, лампу, одноразові гінекологічні набори.

Крісло-трансформер має підйомник. Тож, кабінетом можуть скористатися і маломобільні жінки.

Фото: Суспільне Вінниця

Для гінекологічного кабінету безбарʼєрного доступу виділили приміщення колишнього травмпункту, каже директор Жмеринської ЦРЛ Ростислав Боровський. Протягом місяця зробили косметичний ремонт.

Раніше жінки, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, теж отримували медичну допомогу в цьому лікувальному закладі.

"Вони зверталися до нас, але йшли в загальному потоці і ми направляли їх на судово-медекспертизу. Зараз вони будуть направлені в цей кабінет. Ми ще плануємо зробити лабораторію, щоб робити всі аналізи для обстеження жінки", — каже директор Жмеринської ЦРЛ Ростислав Боровський.

Фото: Суспільне Вінниця

Кабінет оснащений за фінансової підтримки міжнародного благодійного фонду "Український жіночий фонд". Вони надали обладнання та техніку на суму понад 190 тисяч гривень.

Окрім гінекологічної, жінкам надають і психологічну допомогу. Ганна Комаривцева переселенка з Луганської області. Говорить, має досвід роботи з жінками, які постраждали від насильства.

"Ми будемо вести стільки скільки треба. Це мислення жертви, треба змінити їхні думки. Це не одна консультація, це точно", — розповіла психологиня Ганна Комаривцева.

Користуватися послугами кабінету можуть місцеві жінки та переселенці, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства. Послуги безкоштовні. Кабінет працюватиме цілодобово.

Фото: Суспільне Вінниця

Одночасно проєкт реалізують в шести областях України, зокрема, в Полтавській, Дніпропетровській, Львівській областях. На Вінниччині подібні кабінети відкриють в районних лікарнях Хмільника та Могилева-Подільського. Загалом діятиме 20 кабінетів.

Новости Украины