У кабінеті та гаражі Байдена знайшли секретні документи: призначено прокурора для розслідування


У кабінеті та гаражі Байдена знайшли секретні документи: призначено прокурора для розслідування

Джо Байден (Фото: EPA)

У США розслідуватимуть справу про секретні документи, виявлені в будинку та колишньому особистому кабінеті президента Штатів Джо Байдена, повідомляє CNN.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Сьогодні офіс адвоката Білого дому заявив, що помічники Байдена виявили документи з грифом «таємно» часів віцепрезидентства Байдена (2009-2017 роки) у двох місцях у його будинку у Вілмінгтоні, штат Делавер. Документи були на складі в гаражі Байдена та у сусідній кімнаті.

Байден сказав, що документи зберігалися у «замкненому гаражі» і що він співпрацює з Міністерством юстиції з цього питання.

Відповідаючи на запитання журналіста, чому президент Штатів зберігає секретні документи поруч зі спортивною машиною, Байден сказав: «Вони ж не на вулиці».

Першу партію секретних документів – їх було 10 – знайшли в одному з особистих кабінетів Байдена у Вашингтоні, округ Колумбія, ще у листопаді. У них були матеріали розвідки США та інформація про Україну, Іран та Велику Британію.

Деякі із секретних документів були позначені як «цілком секретні», їх знайшли у трьох або чотирьох коробках, де також містилися несекретні документи, що підпадають під дію закону про президентські архіви.

Законодавство США передбачає, що документи з грифом «таємно» мають зберігатися у спеціальних місцях, а після закінчення каденції вони мають передаватися до архіву.

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд сьогодні призначив спеціального радника для розслідування секретних документів, виявлених у будинку та колишньому особистому кабінеті Байдена, цим займеться Роберт Хур.

  • У вересні стало відомо, що експрезидент США Дональд Трамп зберігав документи про ядерний потенціал іншої країни у своєму особняку в Мар-а-Лаго, штат Флорида.

Читайте також: «Кінець епохи Трампа». Розкол республіканців у Конгресі США: чи є ризики для України

Джерело

Новости Украины