У Києві відбувся забіг на підтримку українських полонених за участі історика Тімоті Снайдера

Учасник забігу на підтримку полонених історик Тімоті Снайдер. Київ, 14 вересня 2024 року. Олександр Магула/Суспільне

У Києві на території Виставкового центру відбувся забіг на підтримку полонених. У заході, зокрема, взяв участь американський історик, письменник, дослідник історії Східної Європи Тімоті Снайдер.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Дар'я Григоренко.

Зазначається, що адвокаційний забіг за звільнення військових і цивільних українців з полону провели за ініціативи студентів Київської школи економіки та професора Тімоті Снайдера. Також серед організаторів — проєкт підтримки оборонців Маріуполя "Серце Азовсталі".

Забіг за звільнення військових і цивільних українців з полону. Київ, 14 вересня 2024 року. Олександр Магула/Суспільне

Забіг за звільнення військових і цивільних українців з полону. Київ, 14 вересня 2024 року. Олександр Магула/Суспільне

До забігу долучилися військові Збройних сил України, ветерани, українці, які пережили полон, родини полонених, які чекають на повернення своїх близьких. Також на акцію прийшли усі охочі, хто вболіває за звільнення військових і цивільних українців із полону.

Забіг за звільнення військових і цивільних українців з полону. Київ, 14 вересня 2024 року. Олександр Магула/Суспільне

Одна із учасниць забігу — сестра морського піхотинця Каріна. Дівчина розповіла, що її брат знаходиться у полоні протягом 29 місяців. Чоловік у 2016 році вступив до лав ЗСУ і у 2022 році потрапив у полон у Маріуполі. Спочатку рідні думали, що він загинув, але пізніше побратими повідомили, що бачили його живим.

Учасниця забігу на підтримку полонених Карина. Київ, 14 вересня 2024 року. Дар’я Григоренко/Суспільне

"Важливо долучатись до таких забігів, щоб суспільство розуміло, що в полоні є ті, хто захищав, хто виборював за нас свободу, хто віддавав своє життя", — сказала Карина.

Ще один учасник забігу Роман Романенко розповів, що до цих змагань йому не вдалося підготуватися, тож бігти було важкувато. Але не зважаючи на це, він став переможцем забігу.

"Потрібно брати участь у таких забігах. Щоб люди знали, що в Україні продовжується війна і є полонені. І за них потрібно боротися і відстоювати свої права", — сказав Роман.

Забіг за звільнення військових і цивільних українців з полону. Київ, 14 вересня 2024 року. Олександр Магула/Суспільне

Забіг за звільнення військових і цивільних українців з полону. Київ, 14 вересня 2024 року. Олександр Магула/Суспільне

Військовослужбовець Денис розказав, що під час бойових дій отримав поранення в ногу. За його словами, бігти було не дуже легко, але допомагало свіже повітря і підтримка побратимів. Також основна мета пробігу — нагадати про полонених, свій забіг чоловік присвятив, зокрема, полоненим "азовцям".

"Я хочу показати людям, що поранення це не все — життя продовжується, можна далі займатися спортом. Так, є різні поранення, але якщо у тебе середнє поранення, то чому не займатися далі спортом та розвиватися", — зазначив Денис.

Забіг за звільнення військових і цивільних українців з полону. Київ, 14 вересня 2024 року. Олександр Магула/Суспільне

Сьогодні, 14 вересня, в результаті обміну полонених з РФ в Україну з полону повернулися 103 військовослужбовці Збройних сил. Зокрема, за інформацією керівниці патронатної служби "Янголи Азову" Олени Толкачової, в результаті обміну після понад двох років полону повертаються 23 "азовці".

13 вересня Україна повернула з російського полону 49 полонених, серед яких військові та цивільні. Серед звільнених з полону воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні.

24 серпня Україна провела обмін військовополоненими з російською стороною за сприяння Об'єднаних Арабських Еміратів. Додому повернулися 115 українських військових.

29 травня в Офісі уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця спростували заяви Уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової про те, що нібито "обміни полоненими з Україною призупинені через надумані вимоги української сторони", не відповідають дійсності. Москалькова заявила, що "обмін військовополоненими між Росією та Україною призупинено на кілька місяців". При цьому вона звинуватила Київ у "неправдивих вимогах".

У лютому Лубінець розповідав, що, за неофіційними даними, Росія утримує у полоні близько 28 тисяч цивільних громадян України. А серед військовополонених у РФ 90% проходять через тортури. Це журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що не виключає обміну полонених "всіх на всіх" до закінчення війни.

Чим відомий Тімоті Снайдер

Тімоті Снайдер — американський історик, письменник, дослідник історії Східної Європи, публічний інтелектуал. Є постійним членом Інституту гуманітарних наук у Відні та професором Єльського університету. Володіє українською мовою.

Снайдер досліджує націоналізм, тоталітаризм та Голокост. "Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним" — монографія, в якій він обґрунтував тезу про те, що нацистський та радянський режими знищили близько 14 млн жителів на території України, Польщі, Білорусі, країн Балтії та у західних областях Росії.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну історик почав читати курс лекцій про створення сучасної України в Єльському університеті та зробив їх публічними. А в листопаді 2022 року Снайдер став амбасадором фандрейзингової платформи UNITED24.

Український письменник, музикант та військовослужбовець Сергій Жадан спільно з американським істориком і професором Тімоті Снайдером 7 вересня відкрили у Львові Інститут документування і взаємодії INDEX, створення якого ініціював Снайдер. INDEX не просто документуватиме війну, а також стане медіатором між Україною і закордонними інституціями в академічному середовищі.

У грудні минулого року Тімоті Снайдер зібрав гроші на закупівлю 2500 сенсорів для Одеської, Миколаївської, Херсонської та Сумської областей. Це дозволить виявляти російські ракети і дрони.

Читати ще

Читати ще «Мій єдиний син третій рік в полоні». У Києві пройшов щотижневий мітинг «Free Azov»

Читати ще «Ти хочеш у відпустку, а вони — на волю»: у Києві відбувся мітинг на підтримку військовополонених

Читати ще Акція на вшанування пам’яті: на Трухановому острові провели забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

Джерело

Новости Украины