У Києві пошкодили могили «Да Вінчі», «Джуса», Петриченка: правоохоронці затримали підозрювану

Пошкоджена могила Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі». Київ, Аскольдова могила, 20 червня 2024 року. Анна Железняк/Суспільне

У Києві на могилах загиблих воїнів — Дмитра Коцюбайла "Да Вінчі", Андрія Пільщикова "Джуса" та Павла Петриченка на Аскольдовій могилі сьогодні вночі, 20 червня, невідомі зробили розгром.

Про це у Facebook повідомила парамедикиня, військовослужбовиця спецпідрозділу ЗСУ "Вовки да Вінчі" Аліна Михайлова.

"Сім'ї та друзі це відновлять. Я прошу правоохоронні органи окрім того, що звернути увагу на цей інцидент — забезпечити парк Аскольдова могила охороною", — написала Михайлова.

Наразі на місці події працює поліція, ведуться слідчі дії, повідомили кореспондентам Суспільного правоохоронці.

Лілія Аверьянова, мати Андрія Пільщикова "Джуса", розповіла, що вважає, що те, що відбулося — провокація.

"Хочуть показати, що тут місце не охороняється. Воно охороняється, реакція буде швидка. І люди там пишуть зараз у мережі, я тільки подивилася, що наче тут немає охорони. Тут все є (камери відеоспостереження, охорона – ред.) І ми навіть, щоб всі знали, що у нас на телефонах є відеозапис. Я можу будь-якої хвилини відкрити і побачити, що тут робиться. Тобто, звісно, слідчі встановлять все і все буде відомо, хто це зробив", — сказала Лілія Аверьянова.

Пошкоджена могила Павла Петриченка. Анна Железняк/Суспільне

"Ні в якому разі ми не повинні підходити до емоційних спливів, але давати цьому треба моральну оцінку. Це ще раз підкреслює, ворог серед нас", — прокоментував побачене військовослужбовець Володимир. Він прийшов зранку на могили, щоб допомогти прибрати.

Триптих присвячений загиблим військовослужбовцям. Анна Железняк/Суспільне

Пізніше інспекторка відділу комунікації поліції Києва Ангеліна Чорномаз поінформувала, що правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом наруги над могилами військовослужбовців.

"Інформація про події надійшла до столичної поліції сьогодні від охоронця парку "Аскольдова могила". За його інформацією невідома особа пошкодила портрети полеглих військовослужбовців, побила лампатки на могилах та вирвала квіти. Наразі ми встановлюємо особу причетну до скоєння злочину", — сказала Чорномаз.

Люди прибирають пошкоджені могили. Анна Железняк/Суспільне

Прибрана могила Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі». Анна Железняк/Суспільне

У Київській прокуратурі також підтвердили, що розпочато кримінальне провадження стосовно підозрюваної жінки.

"20 червня зранку на території Аскольдової могили в м. Києві невідома жінка вчинила акт вандалізму на могилах загиблих захисників України — Дмитра Коцюбайла з позивним "Да Вінчі", Андрія Пильщикова з позивним "Джус", а також Павла Петриченка. На могилах зірвані та поламані пам'ятні таблички, розбиті лампадки та понівечено державний прапор України", — йдеться у повідомленні.

За ч.1 ст.297 Кримінального кодексу України (Наруга над могилою) підозрюваній загрожує до трьох років ув'язнення.

Наразі у прокуратурі поінформували, що підозрювану затримали.

"Затримано 60-річну жінку, яку розшукували за наругу над могилами захисників України. З нею працюють правоохоронці", — йдеться у повідомленні.

Підозрювана у нарузі над могилами. Київська міська прокуратура/Telegram

У вересні у Києві з могили загиблого в авіатрощі на Житомирщині пілота Андрія Пільщикова "Джуса" вкрали шеврони, які там залишили його побратими. У жовтні шеврони вкрали вдруге. "На цей раз більшість залишились в безпеці, бо вони замкнені на вітрині. Але пропали всі, які люди позалишали самостійно", — повідомила тоді волонтерка та його дівчина Меланія Подоляк.

Читати ще

Читати ще Встановлення скульптури на честь загиблого на війні Дмитра Коцюбайла: у Києві реконструюють сквер пам’яті «Да Вінчі»

Джерело

Новости Украины