У Конотопі через атаку РФ поранено 14 людей, пошкоджені будинки, медичні та навчальні заклади

За інформацією: Суспільне Суми.

Наслідки атаки на Конотоп 12 вересня 2024 року. Нацполція

В ніч на 12 вересня армія РФ "шахедами" атакувала цивільну інфраструктуру Конотопа на Сумщині. Є поранені люди та пошкоджені будівлі, у частині міста відсутнє електропостачання та водопостачання.

За словами міського голови Конотопа, внаслідок атаки РФ поранених людей більше, ніж 14. Про це він повідомив в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Насправді постраждалих є більше, просто вони зверталися і не проходили реєстрацію. У когось уламок скла пошкодив руку, ногу. 14 поранених – ті, що у нас офіційно зареєстровані. З них одна дитина”, – пояснив міський голова.

Він додав, що наразі у лікарні перебуває дві людини. Одна з них у реанімації, її стан не покращується. Мова про мешканця, який під час атаки поїхав на допомогу місцевим. Під час удару “Шахеда” чоловік був в автівці та отримав відкриту черепно-мозкову травму.

Також через кілька годин у Конотопі мають відновити електроенергію, щоб “максимально забезпечити потреби міста”, повідомив начальник Сумської ОВА Володимир Артюх. За його словами, Сумська ОВА підготувала розпорядження щодо надання пального та інших необхідних матеріальних засобів для оперативної допомоги місту.

За даними Нацполіції, у Конотопі поранені 13 людей, одна людина у важкому стані, серед поранених також є неповнолітній. Раніше міський голова Артем Семеніхін повідомляв, що дві людини госпіталізовані, одна з них у комі. В Сумській обласній прокуратурі уточнили, що поранень зазнали 14 людей.

В ОВА повідомили, що військові РФ здійснили масований авіаційний удар по об'єктах енергетики та цивільної інфраструктури Конотопської громади.

Наслідки атаки на Конотоп 12 вересня 2024 року. Нацполіція

Внаслідок ударів у місті пошкоджено 7 багатоквартирних будинків, один житловий будинок, лікарню, навчальний заклад, автомобілі, гаражі та магазин, зазначили правоохоронці.

Наслідки атаки на Конотоп 12 вересня 2024 року. Суспільне Суми

На місці працюють профільні служби, постраждалим надається необхідна допомога. У поліції розпочали кримінальне провадження за ст. 438 "Порушення законів та звичаїв війни" Кримінального кодексу України.

"Ситуація з електропостачанням в Конотопі просто критична. Енергетична інфраструктура зазнала значних пошкоджень. Коли зʼявиться електрика в домівках мешканців хоча б погодинно, ніхто не візьметься прогнозувати", — повідомив у своєму Telegram-каналі Артем Семеніхін. Вода подаватиметься погодинно.

В Міненерго повідомили, що після нічної дронової атаки були знеструмлені підстанції та повітряні лінії. Без електроенергії — 7 населених пунктів та 37,6 тисячі абонентів.

Також посадовець зазначив, що пошкоджена велика кількість навчальних закладів, в основному це вибиті вікна і двері. Вибиті вікна і у лікувальних корпусах медзакладів, медичне обладнання серйозних пошкоджень не зазнало, лікарні працюють.

Окрім того, через удар знищено ділянку трамвайної колії в центрі міста, рух трамваїв буде обмежено.

В ДСНС показали, як рятувальники ліквідовували пожежі, які виникли вночі через атаку на Конотоп.

У ефірі "Суспільне студія" Артем Семеніхін розповів, що у навчальних та медзакладах вибито кілька сотень вікон. Наразі немає інформації про точну кількість пошкоджених будинків, відомо, що через пожежу постраждало 5 квартир. Також чоловік повідомив, що енергетикам вдалося заживити лікарню та водозабір.

За словами очільника Конотопа, це найбільша атака на місто з початку повномасштабного вторгнення. Допомогу для ліквідації наслідків обіцяють надати благодійні організації та міста-партнери.

Новости Украины