У Краматорську відбулось відкриття скульптурної композиції «Народжені в Україні»

В День Незалежності України в північно-західному крилі реконструйованого скверу «Лабиринт» відбулось урочисте відкриття скульптурної композиції «Народжені в Україні» авторства краматорського скульптора В’ячеслава Гутирі.

Композиція – подарунок «Клубу підприємців міста Краматорськ» місту. На її виготовлення та встановлення з міського бюджету не було витрачено ні копійки. Проект «Народжені в Україні» представлено членом «Клубу підприємців міста Краматорськ» Володимиром Сергієнко та відомим краматорським скульптором, заслуженим художником України В’ячеславом Гутирею – автором проекту. У відкритті також прийняли участь Сергій Жадан, Володимир Талашко та Анжеліка Рудницька.

 «Народжені в Україні», це скульптурна композиція, присвячена скульпторам-авангардистам XIX сторіччя. Композиція складається з чотирьох скульптур, згрупованих навколо кубу. Кожна з них присвячена одному з українських митців, що внесли значний вклад в розвиток українського мистецтва, та символізують один зі стилів авангардизму, до створення яких вони мали відношення. Казимир Малевіч, Давид Бурлюк, Михайло Бойчук, Олександр Архипенко – чотири художники зі світовим ім’ям, кожен з них засновник у світовій культурі свого напрямку, всі вони народжені в Україні. Казимир Малевич, це культова постать мистецтва, автор «Чорного квадрату», батько супрематизму, філософ, новатор, геній. Давид Бурлюк – художник, поет, прозаїк, есеїст, парадоксальний теоретик, історик мистецтв, естрадник, театрал, видавець, журналіст, антрепренер, імпресаріо, один із засновників літературно художньої течії футуризму і кубізму. Михайло Бойчук – український художник, маляр-монументаліст, засновник самобутньої школи українського мистецтва «бойчукізм», лідер групи «бойчукістів», член Наукового товариства імені Шевченка, Українського наукового товариства, один із засновників монументального мистецтва України ХХ століття, представник «Розстріляного відродження», має значний вклад у відродження візантійського та церковнослов’янського іконопису. Олександр Архипенко – один із основоположників кубізму в скульптурі, Почесний член Об’єднання митців-українців в Америці та дійсний член Американської академії мистецтва і літератури, засновник школи пластики у Нью-Йорку, викладач Чиказької школи індустріальних мистецтв та університету в Канзас-Сіті, учасник 130 персональних виставок.

Скульптури виготовлено з ямпільського піщаника, видобутого з родовища на Житомирщині – цей матеріал майже такий же твердий як граніт. Поява в нашому місті подібних культурних об’єктів виводить Краматорськ на новий виток розвитку, не тільки оновленням вулиць та площ, але й розширенням естетичних горизонтів. Новий культурний об’єкт має всі показники, щоб стати у майбутньому одним з туристичних «магнітів» Краматорська. Скульптурну композицію виготовлено та встановлено за погодження з художньою радою міста при виконкомі Краматорської міської ради, та Постійної депутатської комісії з питань освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, молодіжної політики, культури, фізкультури і спорту Краматорської міської ради.

Источник

Новости Украины