У Красилівському центрі життєстійкості Хмельниччини з травня надали понад 2000 послуг військовим та цивільним

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Військовослужбовець Максим з війни повернувся роздратованим, мучило безсоння та напади страху. Згодом звернувся до психолога в Красилівський центр життєстійкості, де надають безоплатну психологічну й соціальну допомогу.

Коли військовослужбовець-контрактник Максим повернувся зі служби, його мати казала, що він дуже змінився. Чоловік каже: протягом року він погано спав, дратувався і вважав, що його в цивільному оточенні не розуміють.

"Мама казала, як я прийшов з війни, що я дуже сильно змінився, але я не хотів цього визнавати. Хотів сам якось собі дати раду. Скромнягою був до армії, спокійним, веселим, а потім вже, як звідти прийшов, то дуже був агресивний".

Ветеран війни Максим, серпень 2024. Суспільне Хмельницький

За його словами, після раптового і неконтрольованого нападу страху він таки наважився піти до психолога. Ходить на зустрічі від травня, і відчуває в собі зміни. Помічає їх і психологиня Оксана.

"З яким емоційним станом він звернувся до нас і який емоційний стан зараз, це є велика різниця".

Психологиня Оксана Розумна, серпень 2024. Суспільне Хмельницький

За її словами, найчастіше по допомогу в центр звертаються ветерани та їхні рідні.

"Коли військовий повертається в цивільне життя, то це цивільне життя не кожен може прийняти. Військовим дуже важливо пройти цей період адаптації".

Оксана каже: працює у більшості з військовослужбовцями без вихідних у центрі. З тими, які на фронті — онлайн. А Ганна, мати двох дітей, відвідує заняття "Батьківство без стресу". Каже, що хоче набути життєвої стійкості.

Ганна, яка відвідує заняття «Батьківство без стресу», серпень 2024. Суспільне Хмельницький"Після першого заняття я зрозуміла, що багато чого я роблю не правильно. Віддаюсь повністю своїм дітям, а це не правильно. Тому що я сама людина, особистість і треба приділяти час для себе".

Психологиня Катерина розповіла: з колегами працює з різними людьми, бо звернень дуже багато. Одна із груп, яку нещодавно створили, — родичі зниклих безвісти.

"Досить складна група, підіймаються дуже важливі питання. Вони допомагають один одному, мають можливість висловитись саме в тому колі, в якому їх розуміють. Тому що основна з таких потреб — бути почутими".

Заняття у центрі життєстійкості, серпень 2024. Суспільне Хмельницький

Від першого травня й дотепер психологи й соціологи Красилівського центру життєстійкості надали понад дві тисячі послуг, розповіла його соціальна менеджерка Марина Березюк. За її словами, ремонт та оснащення комунального приміщення, колишнього підвалу поліклініки, коштувало понад мільйон гривень.

"Це пілотний проєкт Міністерства соціальної політики, який реалізується в межах всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" першої леді Олени Зеленської. У квітні 2024 року наша громадська організація "Рука допомоги" Красилівської громади взяла участь у конкурсі надавачів соціальної послуги з формування життєстійкості. Ми виграли цей проєкт, цей конкурс і вже наприкінці квітня отримали фінансування від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю і з першого травня ми успішно реалізуємо даний проєкт".

За її словами, таких центрів на Хмельниччині разом із Красилівським працює шість.

Новости Украины