У Кропивницькому фестиваль «Вересневі самоцвіти» завершать прем’єрою місцевого театру

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Міськрада Кропивницького

У Кропивницькому прем'єрою місцевого театру завершать 52-й Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти". В цьому році у фестивалі брали участь театри з Маріуполя, Харкова, Чернігова та Києва.

Щороку у вересні в Кіровоградській області влаштовують фестиваль "Вересневі самоцвіти". До Кропивницького – міста, де народився професійний український театр під проводом режисера Марка Кропивницького та драматурга Івана Карпенка-Карого збираються театральні колективи з усієї України. Цьогоріч через військовий стан та необхідність максимально обмежувати масові заходи про фестиваль заздалегідь не оголошували. "Ми однозначно вирішили його проводити. Назло війні! Тому й гасло – "Музи не мовчать", – сказав голова військової обласної адміністрації Андрій Райкович.

Останню виставу у цьогорічному фестивалі зіграють актори Кіровоградського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Кропивницького. Це прем'єрний спектакль театру – "Ціна життя" за п’єсою Карела Чапека "Мати". "Ця історія про країну, яку розривали політичні чвари. Вони ослаблювали країну і це все призвело до війни. І нині дилема – коли мама повинна зробити свій вибір: чи відправляти їй молодшого сина на війну", – розповів режисер спектаклю Сергій Курчев.

Виставу покажуть 25 вересня 2022 року о 16.00 у театрі імені Кропивницького. Відео з репетиції спектаклю можна переглянути тут.

Харківський державний академічний український драматичний театру імені Шевченка показав виставу "Хлібне перемир'я" Сергія Жадана, режисер Олександр Ковшун. Події п’єси відбуваються влітку 2014 року. Історія однієї смерті поступово перетворюється на історію цілого покоління, на історію стосунків між дітьми та батьками, на історію зради й недовіри, сповнену комічних слів і трагічних сенсів, йдеться в анотації до п'єси.

Хлібне перемир’я. Міськрада Кропивницького

Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Шевченка показав "Приборкання норовливого" за п’єсою Ярослава Стельмаха "Кохання у стилі бароко". Постановка Андрія Бакірова. Виставу характеризують як "український фарс": сюжет про вічну цінність – кохання, а точніше двобій за кохання.

Приборкання норовливого. Міськрада Кропивницького

Донецький академічний обласний драматичний театр (місто Маріуполь) представив виставу "Крик нації" за п'єсою Людмили Колосович та Олени Білої, режисер Людмила Колосович. Актори розбомбленого театру в Маріуполі показали історію про життя Василя Стуса.

Крик нації. Міськрада Кропивницького

Виставу "Сто тисяч" Івана Карпенка-Карого презентував Київський академічний драматичний театр на Подолі. У ролі Герасима Калитки був народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Богдан Бенюк.

Сто тисяч. Міськрада Кропивницького

"Українцю земля дає радість буття і самоствердження, змушує жити, народжувати дітей і мріяти, але нестримне бажання до оволодіння нею – його ж тяжкий хрест". "Сто тисяч" – класика української драматургії – актуальна та іронічно відверта у розкритті національних характерів, говориться в описі роботи режисера Віталія Малахова.

Новости Украины