У Кропивницькому студенти виготовляють пристрої для безшумної стрільби для бійців ЗСУ

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Пристрої для військових, виготовлені студентами. Фото Миколи Сторожука

Під час виробничої практики в одному з кропивницьких закладів освіти організували виготовлення пристроїв для безшумної стрільби та інших деталей, необхідних українським військовим. Про це в етері Українського радіо Кропивницького розповів керівник закладу Микола Сторожук. Назву попросив не назвати з міркувань безпеки.

Як виникла ідея

За словами Миколи Сторожука, з перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну, викладачі думали над тим, як зробити навчальний процес корисним для потреб Збройних сил України, адаптувати його до реалій сьогодення: "Відбулося переосмислення не лише цінностей, а й освіти, її якості. Ми – частина суспільства, яке перебуває в стані війни, тому мали адаптуватись і бути корисними, чинити позитивний вплив (патріотичний – ред.) на студентів. Так виникла ідея адаптувати під воєнний час виробничу практику".

Що виготовляють

У закладі розробили власну технологію виробництва пристроїв для безшумної стрільби або саунднмодераторів, глушники вогню для вогнеметів, підставки для зброї та інші пристрої для стрілецької зброї, сказав його керівник: "Наприклад, робимо так звані "кішки", які наші бійці використовують для зняття розтяжок. Усе робимо за запитом військових".

За словами Миколи Сторожука, креслення пристроїв знаходили у відкритих джерелах і адаптовували технологію їх виробництва до наявного у закладі обладнання: "Керувались власним досвідом і порадами військових".

Матеріали для виробництва привозять волонтери, які передають запит на пристрої від військових.

Як реагують студенти на завдання виробничої практики

Хотіли зробити практику цікавішою для студентів – досягли цього, сказав Микола Сторожук: "Вони дуже серйозно ставляться до цього, з повною відповідальністю, адже у багатьох батьки, знайомі, родичі нині перебувають на фронті. А ще пишаються тим, що роблять".

Студентів не перенавантажують виробництвом, все відбувається під час годин, відведених на практику: "Ми інтегрували це в навчальний процес. Студенти йдуть в майстерні лише після теоретичної частини, зі знаннями – йдуть вдосконалювати навички, причому нині – не просто перетворювати метал на стружку, а роблять речі, які використовують військові. Це мотивує додатково".

У закладі, зі слів його керівника, готові розробити технологію і виготовляти й інші пристрої й деталі для українських військових, якщо буде запит.

Новости Украины