У Кропивницькому відзначили День Державності: молилися за Україну та військових

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

День Державності. Представники різних релігійних конфесій, представники влади та жителі міста зібралися біля пам’ятнка Тарасу Шевченку. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому відзначили День державності. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому саме біля пам’ятника Тарасу Шевченку у 1991 році вперше підняли синьо-жовтий прапор з нагоди проголошення незалежності України, розповів Суспільному історик Юрій Митрофаненко.

"День Державності – це про нашу тисячолітню традицію українського державотворення, це відповідь тим скептикам, хто вважає, що Україні лише 30 років. Це відповідь тим, хто не вірить в тяглість нашої історії і стійкість Української держави".

День Державності. Представники різних релігійних конфесій поклали квіти біля пам’ятнка Тарасу Шевченку. Суспільне Кропивницький

Начальник управління комунікацій з громадськістю Віталій Останній вважає, що кропивничани зібрались біля пам’ятника Кобзареві, бо Шевченко це один з символів державності.

“День Української Державності – це відносно нове для українців свято, але воно особливо доречне в нинішній час. Саме це свято прив’язане до того дня, коли церква вшановує пам'ять святого рівноапостольного київського князя Володимира Великого – основоположника Київської держави – Русі-України”.

Історія Української Держави нерозривно пов’язана з історією української церкви, розповів архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк. Свято відзначають у День Хрещення Київської Русі князем Володимиром у 988 році.

“Понад тисячу років тому нашим князем Володимиром був зроблений цивілізаційний вибір. Тому що він, обираючи християнство, доєднав наш народ до християнської цивілізації, те, що сьогодні ми називаємо європейською цивілізацією”.

Що означає цей день

День української державності вперше на державному рівні запропонували відзначати у 2018 році. 24 серпня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ про створення свята, аби відзначити тисячолітню історію українського державотворення.

Скільки років Україні

Точкою відліку української державності можна вважати другу половину IX століття, розповів історик Олександр Чорний. А у 1187 році вперше в літописі з’являється й назва – Україна. "Є абсолютно всі підстави говорити, що Русь – це Україна. Не Росія".

В указі президента йдеться, що спадкоємцями Київської Руси є, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава, Карпатська Україна та сучасна Україна.

"На жаль, державотворчий процес в середині ХІІІ століття дещо переривався. Але еліта, яка сформувалася за тих часів, відігравала знакові процеси на території українських земель до початку ХХ століття. Коли держава стала у тому розумінні, у якому є зараз", – розповів Олександр Чорний.

Новости Украины