У майже половини сільських громад Буковини є офіцери: які завдання поліцейських

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото ілюстративне. Суспільне Львів

На Буковині сільські громади забезпечені поліцейськими офіцерами на 41%, у Чернівецькій громаді працюють два офіцери. Правоохоронці закріплені за своїми дільницями, а звітувати про виконану роботу мають громаді та поліції.

Про це в етері "Українського радіо "Буковина" розповів начальник сектору взаємодії з громадами Валентин Рябий.

Офіцер громади має більше повноважень, ніж дільничний. Він може перевіряти чи є документи на зброю, оформлювати аварії чи інші порушення правил дорожнього руху, розслідувати проступки, дрібне хуліганство та скеровувати ці справи до суду без залучення слідчих. Також працює з дітьми: попереджає вчинення правопорушень щодо них та ними.

"Іноді є і не типові для поліції завдання. Наприклад, допомогти розпиляти дерево, яке впало на дорозі, щоб не чекати рятувальників. Для цього офіцери мають бензопилу в службовому авто. Такі випадки були влітку під час негоди", — каже Рябий.

Якщо в громаді живе до семи тисяч людей, її обслуговуватиме один офіцер. Є громади, які потребують 6-7 поліцейських.

За словами Рябого, у селах, де працюють офіцери, знизився рівень злочинності.

"Постійна присутність поліції — це вже превентивна робота. Потенційні правопорушники розуміють, що офіцер приїде на виклик впродовж 5 хвилин. Кількість звернень в поліцію також менша, громадяни звертаються до офіцера і він вирішує частину питань", — каже Рябий.

Проєкт реалізують на умовах співфінансування: громада облаштовує поліцейську станцію та купує службове авто, поліція —надає спорядження, виплачує зарплатню працівнику.

До кінця року офіцерів вперше матимуть Клішковецька, Недобоївська та Мамалигівська громади.

Що відомо

  • Поліцейський офіцер громади — це офіцер Національної поліції України, який живе та працює у певній громаді. Його завдання — забезпечувати порядок, запобігати правопорушенням і злочинам у межах своєї громади.
  • У Чернівецькій області реалізацію проєкту почали торік. З 52 громад області офіцерів мають 30. Водночас частина з них укомплектовані частково.

Новости Украины