У Мелітопольському районі отримала підозру колаборантка, яка змушувала педагогів працювати на окупантів

В Мелитопольском районе получила подозрение коллаборантка, которая заставляла педагогов работать на оккупантов

СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності голові села Олександрівка Мелітопольського району Наталії Поповій, яка добровільно пішла працювати на окупантів.

Наталія Попова (1963 року народження) — єдина голова сільради в усьому Приазовському районі, яка пішла на співпрацю з окупаційною адміністрацією. Нині ця "вічна" пані, яка до війни впродовж 20-ти років працювала головою Гірсівської сільради, а за укрупнення територій — Олександрівської сільради, Мелітопольського району, вже працює на окупаційну владу все в тому ж кріслі керівника.

Вона примушувала місцевих освітян до співпраці із загарбниками, брала участь в організації псевдореферендуму щодо "приєднання" Запорізької області до РФ, а також агітувала голів інших громад Мелітопольщини до держзради. Повідомлення про підозру опубліковано на сайті Офісу Генпрокурора України.

Слідчі встановили, що 60-річна Наталя Іванівна Попова, яка до повномасштабного вторгнення була головою Олександрівської громади, пішла на співпрацю з російськими окупантами в березні 2022 року та погодилася очолити окупаційну "адміністрацію" громади. Вона організовувала освітній процес у громаді, брала безпосередню участь у формуванні так званих виборчих комісій для проведення псевдореферендуму, а також виконувала інші розпорядження окупаційної "адміністрації" Мелітопольського району.

Односельці розповідають, що Попова підтримувала окупацію від самого першого дня та агітувала до співпраці з окупаційною адміністрацією деяких голів громад Мелітопольщини.

"Вона прикривалася ніби турботою про жителів громад. Казала, що людей не варто кидати, що всі співробітники місцевого самоврядування мають виконувати свої обов'язки, а "політичні питання" це не наша компетенція", — розповідають мешканці району.

На співпрацю з окупантами пішов і син колабораціоністки Андрій Попов. Він до 2022 року працював інспектором сектору превентивної комунікації в Мелітопольському районному Управлінні поліції ГУНП в Запорізькій області. Потім пішов працювати на окупантів — став інспектором відділу кадрів "народної міліції".

Гауляйтерка Олександрівки Наталя Попова підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України — добровільне зайняття громадянином України посади, пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Джерело

Новости Украины