«У мене не вірив навіть брат», або Переломний бій у кар’єрі Володомира Кличка

«У мене не вірив навіть брат», або Переломний бій у кар’єрі Володомира Кличка

Фото — Getty Images

Пізній вечір 10-го квітня 2004 року. Знамените казино Мандалей-Бей в Лас-Вегасі. У центрі рингу радісний американець Ламон Брюстер, який тільки що завоював чемпіонський титул за версією Всесвітньої боксерської організації в бою з Володимиром Кличком, де він вважався абсолютним андердогом. Знесилений українець, який побував на канвасі у п’ятому раунді після того як спіткнувся чередз ногу рефері, за допомогою членів своєї команди намагався зійти з рингу і дістатися до роздягальні. Тільки що він зазнав третьої поразки у своїй професійній кар’єрі, і другої за рік. Це було повне фіаско …

*****

«Наслідки цієї поразки були драматичними, – згадував про цей бій Володимир у своїй книзі «Управління викликами». – «Поки тобі потрібно зав’язати з боксом», – сказав мені Віталій. Двічі програти – для нього це був знак, щоб прислухатися і завершити кар’єру. Я був ошелешений. Він хотів так просто взяти і списати мене. Він знову і знову говорив зі мною, висловлював своє занепокоєння і радив зав’язувати з боксом. Так тривало тижнями і місяцями. Він критикував мене чітко і голосно на тренуваннях. І продовжував це робити. Один раз мій терпець урвався. Ми страшно посварилися. Конфлікт практично переріс у бійку, я його вигнав. Це була по-справжньому серйозна сварка, я заборонив йому приходити на мої тренування.
Це було нелегко і для мене, і для Віталія. Кому сподобалося б, якби молодший брат грубо поставив його на місце. Але у мене не було вибору. Я був у відчаї і готовий йти тернистим шляхом».

«У мене не вірив навіть брат», або Переломний бій у кар’єрі Володомира Кличка

Сварка з братом – не єдиний наслідок поразки. Незабаром співпрацю з Володимиром припинив телеканал Premiere, вирішивши відмовитися від подальших трансляцій його боїв. Брати вели переговори з голлівудськими телекомпаніями, які пропонували їм невеликі ролі в кіно. Але з’ясувалося, що всі двері в США перед Кличком-молодшим зачинилися.

Додайте сюди припинення співпраці Володимира з багаторічним наставником – Фріцем Здунеком, розрив контракту з промоутерською компанією Universum і, здавалося б, повну відсутність перспектив. Слова Володимира перед поєдинком з Брюстером – «Цей бій дасть відповідь на запитання, хто я» – після бою видавалися смішними, але, як з’ясувалося, Кличко-молодший знав, про що говорив.

****

Бій із Брюстером дійсно був надзвичайно важливим для Володимира. Він тільки починав повертати втрачену репутацію після важкої у всіх сенсах поразки від Коррі Сандерса. Віковий південноафриканець, здавалося, зруйнував красиву легенду про нову, справжню «білу надію» надважкої ваги, відібравши у Кличка-молодшого чемпіонський титул, яким він володів трохи більше трьох років і захистив п’ять разів.

«У мене не вірив навіть брат», або Переломний бій у кар’єрі Володомира Кличка

Повернення проходило важко. Дострокові перемоги над аргентинцем Фабіо Молі, який був просто черговим скальпом в колекції Володимира, і віковим Данелл Ніколсоном, який хоч і мав вражаючий послужний список, але програв всім стоїть суперникам, дозволили Кличку-молодшому знову вийти на чемпіонський бій. Але так і не дали відповідь на головні питання: на що здатен українець і чи дійсно поразка від Сандерса – випадковість. Ось чому бій з Брюстером так багато значив для українця.

Ламон здавався відмінним варіантом для українця. Незважаючи на те, що він був старший на три роки, на той момент Брюстер провів на професійному рингу в півтора рази менше боїв, ніж Кличко – 31 проти 44, а найгучнішими іменами в його послужному списку були Чарльз Шаффорд, у якого Кличко виграв достроково , і Кліфорд Етьєн. Обом Брюстер програв.

Чемпіонський титул на кону, зручний суперник, бій в Лас-Вегасі – кращого сценарію для повернення на авансцену професійного боксу складно було придумати. Хто міг припустити, що поєдинок і події навколо нього перетворяться на справжню драму для українця і детектив для всіх інших.

****

Перший тривожний дзвінок для українця пролунав за день до бою. Ставки на перемогу українця, які становили шалені 11х1, впали до 7х1. В принципі, теж досить непогано, але, за чутками, сталося це через те, що американський промоутер Дон Кінг поставив велику суму на перемогу Брюстера (до слова, ніхто не підтвердив даний факт). Та й з’явилася інформація про Кінга, коли події після бою почали розвиватися у неочікуванному напрямі.

«У мене не вірив навіть брат», або Переломний бій у кар’єрі Володомира Кличка

Цього разу в кутку Володимира був легендарний Емануель Стюард, який тільки починав співпрацю з українцем. «Прекрасний бій», – говорив Мені після першого раунду, в якому перевага Кличка-молодшого не викликала сумнівів: 33 точних удари проти семи у опонента, майже повний контроль поєдинку, вивірені джеби і клінчі в потрібні моменти.

У другій трихвилинці приводів для занепокоєння також не було: Кличко впевнено перебивав Брюстера (32 удари проти шести), точні попадання правої.

Та й в цілому все йшло добре перших 14 хвилин бою, за які Брюстер прийняв на себе 120 ударів, сам влучивши лише близько 30-ти разів.

А потім Кличко несподівано почав буквально на очах втрачати сили. Американець ситуацію відчув миттєво: кинувся в атаку, кілька разів добре потрапив і притиснув Кличко біля канатів.

Довелося втрутитися рефері, відрахувавши українцеві стоячий нокдаун. Після поновлення бою Володимир почав рятуватися в клінчі. Вистояв, але вже після гонгу зачепився за ногу рефері і впав.

Суддя, оцінивши стан Володимира, прийняв рішення припинити бій. «Він був не в змозі відповісти на жодне з моїх питань, – заявив рефері. – Мені ніколи раніше не доводилося бути в такій ситуації».

****

Неймовірні події почалися після бою. Команда Володимира стурбована його станом, прийняла рішення відразу провести повне медичне обстеження в Медичному центрі Південної Невади. Серйозних травм і пошкоджень у українця не виявили, але насторожила одна деталь: рівень цукру в крові в кілька разів перевищував норму. А стан Володимира покращився тільки наступного дня.

Команда Кличка ініціювала незалежне розслідування, припускаючи, що українець був отруєний, оскільки доступ до роздягальні Володимира перед боєм мали багато людей. Фахівці називали навіть серію препаратів, які могли викликати такий стан – порушення координації, занепад сил, втрату реакції. ФБР навіть заявило про готовність провести розслідування, але справа поступово затихла.

****

Кличко зробив висновки з цієї поразки. Він практично повністю змінив команду, в тому числі і катмена: Джо Саузу, якого також називали одним з винуватців поразки, оскільки він втер занадто багато вазеліну в тіло боксера, порушивши теплообмін в організмі, змінив Джейкоб Дюран. Про Емануеля Стюарда було сказано вище. У команді Володимира з’явилися особистий кухар і фізіотерапевт. Переглянули брати і своє ставлення до організації підготовки до боїв, охорони до поєдинків, вибору готелів і т.д.

«Я хотів знову виграти чемпіонський титул і довести всім, хто списав мене з рахунків, на що я здатний. В першу чергу – своєму братові. Він завжди був для мене прикладом. Після тієї гучної сварки довести йому, що я – боксер кращий, ніж він думає і готовий досягти будь-яких цілей, якщо маю мотивацію», – згадував Володимир.

У Кличка-молодшого вийшло. Так, він не відразу зійшов на трон «королівського» дивізіону. Так, кілька разів він змусив понервувати своїх фанатів і проводив невиразні бої. Але після бою з Брюстером він не програвав більше 11 років, ставши одним з найбільш домінуючих чемпіонів в історії суперважкої ваги. І так, взяв реванш у американця, просто знищивши того в рингу в липні 2007-го.

«У мене не вірив навіть брат», або Переломний бій у кар’єрі Володомира Кличка

«Коли я впав на канавс у бою з Брюстером, який  тоді став чемпіоном, для мене все змінилося. Мене називали «ходячим мерцем», «зламаною людиною» і так далі. Але всупереч словам скептиків, я розпалив полум’я, яке дозволило мені стати тим, ким я став », – Володимир Кличко назвав переломний поєдинок у своєму житті. І мав рацію..

Богдан Грищук

Джерело

Новости Украины