У Міноборони спростували інформацію про заборону виїзду жінок закордон з 1 жовтня

Сьогодні у мережі з’явилася інформація про заборону виїзду закордон жінок, які стали на військовий облік. Заступник міністра оборони Ганна Маляр спростувала цю інформацію.

Вона повідомила, що Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Зараз фахівці міністерства працюють над законопроектом разом з профільним комітетом Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

«Ми вже неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження Парламента», — зазначила Ганна Маляр.

Якщо будуть прийняті зміни — Міноборони і Генштаб їх виконають. Досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

«Тому, у разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби, — розповіла заступник міністра. — Ще раз нагадую — йдеться про ДОБРОВІЛЬНУ постановку на військовий облік. Нагадаю, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою».

Джерело

Новости Украины