У музеї історії Кам’янського відбулася презентація книги української письменниці Галини Пагутяк

Відома українська письменниця, лауреатка Національної премії імені Тараса Шевченка, Галина Пагутяк 25 травня презентувала у Кам’янському, в Музеї історії міста, свою нову книгу.

Це перший підлітковий роман про УПА «Око світу». Авторка розповіла, що роман написала з реальних подій за два роки до повномасштабного вторгнення росії в Україну. А згодом створила і продовження – «Нічний подорожній», яке  має вийти друком цього року. У центрі сюжету — 14-річний зв’язковий УПА Ілько. Хлопець мріє про дві речі: вбити енкаведиста майора Жбанова й побачити найбільший діамант «Око світу», який за легендою захований на горі Берді…

Незважаючи на те, що від описаних в романі подій сучасників відділяють майже вісімдесят років, твір є актуальним.   В ньому прослідковуються аналогії з сьогоднішнім воєнним лихоліттям, коли триває  Визвольна війна проти москальського ворога й історичні приклади самопожертви, відданості, стійкості набувають значення  національних наративів.

Під час зустрічі з письменницею відбувся показ документального фільму про освячення каплиці на могилі січових стрільців, що знаходиться на горі Кобилі, між селами Опока та Залокоть, де відбувалися описані в романі події. Це приклад дбайливого ставлення громади до збереження історичної пам’яті, який є гідним для наслідування.

Джерело

Новости Украины