У Ніжині медпрацівники міської лікарні просять зберегти їхні робочі місця: чому скоротити можуть майже 90 людей

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

У Ніжині працівники центральної міської лікарні звернулися до міського голови та депутатів з проханням зберегти їхні робочі місця від скорочення. В квітні 2023 року до цього медзакладу приєднали районну лікарню. Процес реорганізації районної лікарні тривав понад два місяці.

За словами гендиректорки Ольги Швець, штат збільшився на 200 працівників.

"Після приєднання центральної районної лікарні, на запропоновані робочі місця було приєднано більше 200 працівників з районної лікарні і на зараз штат Ніжинської міської лікарні нараховує 825 штатних одиниць, які всі зайняті", — розповіла Ольга Швець.

Гендиректорка Ніжинської центральної міської лікарні Ольга Швець. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами медпрацівників, під скорочення можуть потрапити 86 людей. В основному — медсестри.

"У зв'язку з воєнним станом не надали можливості пройти кваліфікацію й отримати вищу категорію, я не могла отримати категорію, тому я підпадаю під скорочення, хоча у мене троє неповнолітніх дітей", — розповіла медична сестра кардіологічного відділення Ольга Лисивець.

Медична сестра кардіологічного відділення Ольга Лисивець. ФОТО: Суспільне Чернігів

На збори колективу приїхали депутати міськради. Після години обговорення вирішили зібратися ще, аби підготувати декілька варіантів виходу з ситуації. Працівники ж медзакладу говорять, вони готові на компроміс.

"Ми можемо сходити всі за свій рахунок, по черзі. Якщо всі в лікарні сходять, можна уникнути цього скорочення. Або всім перейти на 0,75 ставки".

Збори медпрацівників Ніжинської ЦМЛ. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Ольги Швець, у 2023 році лікарня, як і всі інші, не отримала пакет на лікування ковідних хворих, так вони втратили 38 мільйонів гривень.

"На зараз сума надходжень по пакетах, які заключені з НСЗУ — 11 мільйонів, а фонд заробітньої плати становить 13 мільйонів. У деяких відділеннях переповнено штатних одиниць, згідно навантаження на ліжковий фонд, тому незначна кількість працівників була попереджена, але це такий захід, знаєте, як запасний. А може і не потрібно буде, то люди не будуть звільнені".

Пацієнтам проводять лікування. ФОТО: Суспільне Чернігів

Через скорочене фінансування від НСЗУ та об'єднання двох лікарень, реорганізацію проводити необхідно, говорить секретар Ніжинської міськради Юрій Хоменко.

"Ще вчора було два юридичні відділи, дві бухгалтерії, і, звісно, вони вже по факту скорочені. Ми зробимо зараз все, ми пропрацюємо кожен варіант, щоб мінімізувати звільнення людей".

Секретар Ніжинської міськради Юрій Хоменко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ніжинська міська лікарня затверджена в спроможній мережі, як кластерна. Це означає, що вона буде єдиною в районі, яка надаватиме послуги цілодобово для середніх і важких пацієнтів та буде оснащена новим обладнання. При цьому, за словами гендиректорки, рівень відповідальності закладу збільшиться.

Більше дивіться у сюжеті:

Новости Украины