У Полтаві дітей безплатно щеплюють від вірусу папіломи людини

За інформацією: Суспільне Полтава.

Вікторія Атаманчук, педіатриня амбулаторії Центру ПМСД номер 2. Суспільне Полтава

До 14 років дітки повинні приходити на щеплення обов’язково з батьками для того, щоб вони могли підписати згоду на проведення щеплення. Після 14 років, згідно зі законом, діти можуть самі приходити і підписувати згоду на щеплення", — повідомила педіатриня амбулаторії Центру ПМСД №2 Вікторія Атаманчук.

Після огляду дівчат вакцинують у кабінеті щеплень.

"Наш лікар педіатр подзвонив моїй мамі, сказав, що є така вакцина. Ми з сестрою погодилися та записалися попередньо і вкололи", — розповіла місцева жителька Аліса Юрченко.

16-річні сестри-близнючки Аліса і Поліна Юрченко отримали щеплення від вірусу папіломи людини. Суспільне Полтава

"Вакцина двовалентна. Вона ефективна саме проти двох найнебезпечніших штамів – 16 і 18 типів вірусу папіломи людини. Це саме ті штами, які у подальшому можуть викликати ризик онкологічних захворювань у жінок саме раку шийки матки. Щеплюються нею, як дівчатка, так і хлопчики, віком з 9 до 14. Дводозна вакцина – це для дітей з 9 до 14, вони отримують з інтервалом у шість місяців. А для дітей старше 14 років, тобто з 15 повних – це три дози вакцини:нуль, через місяць і через шість місяців", — пояснила завідувачка амбулаторії Центру ПМСД № 2 Марина Турчина.

Марина Турчина, завідувачка амбулвторії Центру ПМСД номер 2. Суспільне Полтава

Безплатно щеплювати дітей вакциною від папіломавірусу людини у Полтаві почали з травня 2024-го.

"Із міського бюджету було виділено близько 1 мільйона гривень на закупівлю вакцини. Наразі закуплено 600 доз вакцини "Церварикс". Станом на 1 червня одну вакцину отримали 112 дітей. Вакцинацію дітей проводять у центрах первинної медико-санітарної допомоги. Вакцинувати дівчат і хлопців можна з 9 років", — повідомила речниця департаменту охорони здоров’я Полтавської міськради Аліна Терела.

Вакцина є в усіх центрах ПМСД міста. Зі слів Аліни Терели, безплатно від папіломавірусу людини у Полтаві вакцинують уперше. Охочі можуть звернутися до педіатра.

Новости Украины