У Полтаві до квартири залетіли 200 кажанів (ВІДЕО)

За інформацією: Суспільне Полтава.

Порятунок кажанів. фото Ukrainian Bat Rehabilitation Center

28 серпня у Полтаві врятували понад дві сотні кажанів. Частина з них потрапила у скляний блок, інші – у квартиру. Врятованих рукокрилих відпустили.

Про це Суспільному розповіла спеціалістка Українського центру реабілітації рукокрилих Альона Шуленко.

Кажанів протягом дня рятували двічі. Перший виклик отримали через call-центр центру реабілітації рукокрилих

«Першу групу кажанів нам допомагали рятувати всі. Я дзвонила і в поліцію, і рятувальникам, і ОВА. Наші волонтери самі не могли їх визволити, вони потрапили в пастку між склом у вікнах в одному із будинків»

А ввечері в одну із квартир у Полтаві залетіли ще 200 рукокрилих. Потрапили у помешкання вони через відчинені вікна вночі.

«Вже був вечірній час, тому ми відразу їх випускали на волю, вони добре орієнтувались в темряві»

Нині триває сезон міграції "рудих вечірниць"Руда вечірниця — рід кажанів (Chiroptera) родини лиликових (Vespertilionidae), поширений у помірних і субтропічних районах Європи (зокрема України), Азії і Північної Америки. Занесений до Червоної Книги України.. Зазвичай це серпень і вересень, додала Альона Шуленко. У цей час вони мігрують з лісу до міста на зимівлю.

У Полтаві викидали кажанів з багатоповерхівки

Під час ремонту балкона в одній із полтавських багатоповерхівок у січні 2024-го знайшли колонію кажанів. Фахівцям Українського центру реабілітації рукокрилих тоді повідомили перехожі про те, що тварин викидають із багатоповерхівки.

Кажанів забрали на реабілітацію та зимівлю до Харкова. Частина з них замерзли, поки їх збирали біля дому, або загинули від ушкоджень. Тих, у кого була недостатня вага, спочатку відгодували потім випустили на волю.

Що робити, якщо ви знайшли кажана. Поради від центру реабілітації рукокрилих

Якщо Ви знайшли живого кажана та не боїтесь його, будь-ласка, дотримуйтесь таких інструкцій:

  • Відкрийте вікно та ганчіркою (рушником) спрямуйте її політ на вулицю або дочекайтеся, поки вона самостійно вилетить у вікно. Не намагайтеся збити кажана за допомогою предметів – це може травмувати тварину та призвести до її загибелі!
  • Якщо кажан сів на поверхню, візьміть цупкі рукавички або тканину (рушник) та спробуйте спіймати його. Або накрийте кажана коробкою та протисніть картонку між ним та поверхнею так, щоб він опинився всередині. Ретельно закрийте коробку та зробіть отвори для повітря.

Про знахідку кажанів повідомляйте дзвінком або пишіть на номер 066 305 98 95 з 9:00 до 21:00.

Новости Украины