У Полтаві у помешканнях, що постраждали від обстрілу 3 вересня, безплатно встановлять вікна

За інформацією: Суспільне Полтава.

Внаслідок російського обстрілу Полтави 3 вересня пошкоджені житлові багатоквартирні будинки. Суспільне Полтава

У пошкоджених полтавських будинках від ракетного удару 3 вересня планують безоплатно встановити вікна. Це зроблять у рамках програми від американської організації “GEM”.

Про це повідомляють пресслужба Полтавської міської ради на сайті.

За словами речниці Полтавської міськради Марини Сєрової, нині є потреба у 308 вікнах. Їх встановлення у будинках фінансуватиме американська організація“Global Empowerment Mission” (“GEM”) у партнерстві з “Howard G Buffett Fondation” (“HGBF”). У рамках цієї програми у Полтавській громаді вже встановили понад 1100 вікон, пошкоджених внаслідок інших обстрілів російської армії.

4 вересня представники віконної програми від “GEM” оглянули будинки, у яких ударною хвилею пошкодило вікна. Як повідомила секретарка Полтавської міської ради Катерина Ямщикова у своєму Telegram-каналі, міська рада уже готує необхідний пакет документів для подачі заявки.

Читати ще

Читати ще У Полтаві СБУ шукає тих, хто знімав відео та фото з місця влучання російських ракет

Загалом внаслідок ракетного обстрілу 3 вересня у Полтаві пошкоджені 40 будинків, серед яких 28 приватних та 12 багатоквартирних.

Що відомо про обстріл Інституту зв’язку у Полтаві 3 вересня 2024-го

Зранку 3 вересня жителі Полтави чули два звуки вибухів. Вони пролунали близько 09:10. Перед цим у Telegram-каналі Повітряних сил повідомляли про ракету у напрямку Полтави. За кілька хвилин до вибухів у регіоні оголосили про повітряну тривогу ― о 09:08.

Армія РФ влучила у будівлю Інституту зв’язку у Полтаві. Станом на 14:20 повідомили про понад 40 загиблих та більше 180 поранених. Інформацію поширив у своєму Telegram-каналі президент України Володимир Зеленський.

Як повідомив у Telegram-каналі міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, з-під завалів дістали 11 людей. У сусідніх будинках вибило вікна та пошкодило фасади.

Проміжок між оголошенням тривоги і влучанням був коротким, тому вибухи застали людей у момент евакуації у бомбосховища, повідомили у Міноборони. За їхніми даними, російська армія використала для обстрілу дві балістичні ракети.

Командування Сухопутних військ 3 вересня повідомило, що проведуть "розслідування, щоб виявити, чи було зроблено достатньо, аби убезпечити життя і здоровʼя військовослужбовців на обʼєкті". Також перевірять, чи належним чином здійснювали керівництво закладом. На подібних об'єктах мають посилити заходи щодо убезпечення особового складу і перевірити дисципліну у військових частинах.

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін розповів, що у навчальному закладі під час ракетного удару не було жодних шикувань. Військовий, який перебував в одному з корпусів Інституту зв’язку на момент атаки, також надав таку інформацію Суспільному.

Поранених під час обстрілу відвезли до медзакладів у громаді. Зокрема, і в обласну лікарню імені Скліфосовського. Кількість пацієнтів у закладі не назвали. Частина поранених ― у реанімаційному відділенні, усі вони у тяжкому стані. Про це повідомив Суспільному завідувач відділення Валентин Білий. За словами медика, усі поранені були без свідомості та не ідентифіковані. До обласної станції переливання крові 3 вересня звернулося близько 150 людей. Протягом дня в установі заготували близько 75 літрів крові. Про це Суспільному розповів головний лікар обласної станції переливання крові Володимир Рудіков.

На місці розгорнули роботу штабу цивільного захисту та місцевої комісії з питань ТЕБ і НС. Фахівці обстежували цивільні споруди щодо пошкоджень. Надавали допомогу і благодійні організації, людей забезпечували водою та їжею.

Президент США Джо Байден повідомив, що засуджує російський обстріл Полтави. Про це стало відомо із заяви, яку оприлюднили на офіційному сайті Білого дому. У ній йдеться, зокрема, і про подальшу підтримку України для її захисту, у тому числі й надання систем протиповітряної оборони.

Новости Украины