У Полтаві завершили розбір завалів на місці ракетного обстрілу 3 вересня

За інформацією: Суспільне Полтава.

Рятувальники під час демонтажу конструкцій будівлі у Полтаві, 5 вересня 2024-го. ДСНС України

У Полтаві завершили аварійно-рятувальні роботи на території інституту зв'язку, де стався ракетний обстріл 3 вересня. Роботи тривали протягом трьох днів.

Про це повідомили у Telegram-каналі ДСНС України.

За офіційними даними, загинули 55 людей, поранень зазнали 328. Нині фахівці проводять ідентифікацію вилучених рештків людських тіл.

Розбір завалів на місці ракетного обстрілу інституту зв’язку 3 вересня у Полтаві. Фото: ДСНС України

Як повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін у своєму Telegram-каналі, нині у медзакладах перебувають 38 людей у важкому стані, 27 – у реанімації. Ще 110 лікуються амбулаторно.

Аварійно-рятувальні роботи на місці ракетного обстрілу інституту зв’язку 3 вересня у Полтаві. . Фото: ДСНС України

Що відомо про обстріл Інституту зв’язку у Полтаві 3 вересня 2024-го

Зранку 3 вересня жителі Полтави чули два звуки вибухів. Вони пролунали близько 09:10. Перед цим у Telegram-каналі Повітряних сил повідомляли про ракету у напрямку Полтави. За кілька хвилин до вибухів у регіоні оголосили про повітряну тривогу ― о 09:08.

Армія РФ влучила у будівлю Інституту зв’язку у Полтаві. Станом на 14:20 повідомили про понад 40 загиблих та більше 180 поранених. Інформацію поширив у своєму Telegram-каналі президент України Володимир Зеленський.

Як повідомив у Telegram-каналі міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, з-під завалів дістали 11 людей. У сусідніх будинках вибило вікна та пошкодило фасади.

Проміжок між оголошенням тривоги і влучанням був коротким, тому вибухи застали людей у момент евакуації у бомбосховища, повідомили у Міноборони. За їхніми даними, російська армія використала для обстрілу дві балістичні ракети.

Командування Сухопутних військ 3 вересня повідомило, що проведуть "розслідування, щоб виявити, чи було зроблено достатньо, аби убезпечити життя і здоровʼя військовослужбовців на обʼєкті". Також перевірять, чи належним чином здійснювали керівництво закладом. На подібних об'єктах мають посилити заходи щодо убезпечення особового складу і перевірити дисципліну у військових частинах.

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін розповів, що у навчальному закладі під час ракетного удару не було жодних шикувань. Військовий, який перебував в одному з корпусів Інституту зв’язку на момент атаки, також надав таку інформацію Суспільному.

Поранених під час обстрілу відвезли до медзакладів у громаді. Зокрема, і в обласну лікарню імені Скліфосовського. Кількість пацієнтів у закладі не назвали. Частина поранених ― у реанімаційному відділенні, усі вони у тяжкому стані. Про це повідомив Суспільному завідувач відділення Валентин Білий. За словами медика, усі поранені були без свідомості та не ідентифіковані. До обласної станції переливання крові 3 вересня звернулося близько 150 людей. Протягом дня в установі заготували близько 75 літрів крові. Про це Суспільному розповів головний лікар обласної станції переливання крові Володимир Рудіков.

Внаслідок обстрілу обвалилася передня стіна навчального корпусу від однієї ракети, від іншої ― середина корпусу, чотири сходових прогони. Цегла із будівлі розлетілася і привалила людей. Про це на брифінгу 4 вересня повідомив начальник об’єднаного навчального центру військ зв’язку Ігор Міцюк. Загалом у приміщенні було шість евакуаційних виходів, два з яких завалило уламками та будівельним сміттям.

Управління Служби безпеки України в Полтавській області перевіряє усіх, хто мав доступ до навчального закладу. За фактом обстрілу внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Розглядають можливість коригування удару, а також роботи розвідувального БпЛА. Про це на брифінгу розповів т.в.о.начальника обласного управління СБУ в Полтавській області Костянтин Семенюк. Шукають і людей, які знімали наслідки одразу після влучання російських ракет.

Новости Украины