У РНБО спростували три фейки про курс валют в обмінниках


У РНБО спростували три фейки про курс валют в обмінниках

Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони спростував основні фейки про курс валют в обмінниках. 

Перший фейк 

Обмінники не виставляють курс на табло, а нібито дивляться на людину і тоді кажуть курс.

У Центрі пояснили, що з 8 серпня Національний банк дозволив банкам та валютним обмінникам ставити у своїх касах будь-який курс викупу валют у населення, про це йдеться у постанові Нацбанку №172. Фінустанови затверджують курс внутрішнім документом, який розміщено біля каси.

Другий фейк

В обмінниках міняють гроші та не дають квитанції. У ЦПД нагадали, що це незаконно. Під час валютної операції фінансова установа зобов’язана надати документ, що підтверджує здійснення обміну грошей та курс. У зв’язку з виявленими порушеннями, НБУ вже анулював ліцензії чотирьом компаніям, які охоплюють близько 15% ринку.

Третій фейк

НБУ зняв обмеження, а обмінники спекулюватимуть та наживатимуться.

«Нацбанк зняв обмеження щодо викупу валюти у населення не менше офіційного курсу, щоб надати можливість фінустановам конкурувати між собою та «вирівняти» курс з реальним валютним ринком», – пояснили в ЦПД.

  • 29 липня Національний банк регулятор оголосив нові правила для обмінників, заборонивши виставляти на вулицях табло з курсами валют, та розпочав позапланові виїзні перевірки установ.

Читайте також: «Курс валют є? А якщо знайду» – соцмережі про заборону НБУ виставляти табло з курсом валют

Джерело

Новости Украины