У Романові медична реформа здійснює наступний крок

В Україні триває процес утворення наглядових рад у закладах охорони здоров’я.

Хтось вважає цей процес продовженням реформи у галузі охорони здоров’я, є багато людей, які досі не вважають наглядові ради чимось серйозним і вартим уваги. Наприклад, у Романові, де про наглядову раду при КНП «Романівська лікарня» говорили з початку 2024 року декілька разів, питання щодо потреби такого органу поки що не викликало помітного суспільного резонансу. Насправді наглядові ради мають виконувати дуже відповідальну роль, аби у стосунках між закладом охорони здоров’я, його засновником і населенням (як споживачами послуг) досягалися гармонія та взаєморозуміння.

Ще раз нагадаємо, що у Романові питання про створення наглядової ради при КНП «Романівська лікарня» було вирішене упродовж трьох місяців. Якраз такий термін знадобився, аби виконати рішення квітневої сесії 2024 року, яка доручила виконавчому комітету Романівської селищної ради створити такий орган. 30 липня наглядову раду було створено, і наша газета у своєму виході № 27 від 7 серпня про це повідомила жителів Романівської громади. А вже у п’ятницю, 16 серпня 2024 року, відбулося перше засідання наглядової ради при КНП «Романівська лікарня». Його можна назвати організаційним, оскільки головним питанням порядку денного першого засідання наглядової ради стало обрання голови, заступника та секретаря. Головою наглядової ради при КНП «Романівська лікарня» обрано депутата Романівської селищної ради Василя Флуда. Заступником голови наглядової ради став перший заступник Романівського селищного голови Володимир Рибак. Секретарем наглядової ради стала Галина Козлова. На першому засіданні були присутні усі п’ятеро членів наглядової ради (Олександр Гаврилюк, Сергій Зінчук, Володимир Рибак, Василь Флуд та Лариса Янчук).

Відео дня

Під час першого засідання члени наглядової ради призначили дату наступного її засідання, яке призначене на 30 серпня 2024 року. На ньому члени ради детально ознайомляться із статутними документами КНП «Романівська лікарня» та намітять подальший план своєї роботи. Загалом наглядові ради, утворені при закладах охорони здоров’я, мають збиратися на свої засідання не рідше одного разу на квартал. Однак при потребі або для обговорення певного нагального питання члени наглядової ради можуть збиратись у будь-який час.

Слід зауважити, що наглядова рада при КНП «Романівська лікарня» була утворена на Житомирщині однією із перших. Загалом досвід формування таких структур у закладах охорони здоров’я Житомирської області був обговорений під час представницької наради, яка проходила у вівторок, 20 серпня 2024 року, у приміщенні Житомирської обласної лікарні. У ході роботи означеної наради брала участь і директорка КНП «Романівська лікарня» Ірина Серт, яка розповіла про те, яким чином у Романові проходив процес утворення наглядової ради, а також про те, які висновки, очікування та сподівання можна буде зробити після перших її засідань. Тим паче, що, окрім Ірини Валеріївни, у ході наради пролунала інформація про утворення та перші етапи роботи наглядових рад при лікарнях у містах Чуднові та Житомирі. Загалом про цікаві думки, слушні зауваження чи пропозиції, які пролунали 20 серпня під час зустрічі з головами територіальних громад щодо створення наглядових рад, ми розповімо у одному із наступних виходів нашої газети. Однак вже зараз наголошуємо на тому, що робота та діяльність наглядових рад при закладах, що надають спеціалізовану медичну допомогу жителям Житомирщини, буде у полі особливої уваги громадськості області.

Віктор Радчук

Джерело

Новости Украины