У Сейм потрапило 5700 тонн продуктів переробки цукру із заводу на Курщині, — науковці

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Мертва риба у річці Десна та Тьоткінський цукровий завод. Суспільне Чернігів

Забруднення Сейму відбулось через потрапляння в річку 5700 тисяч тонн продуктів переробки цукру з Тьоткінського цукрового заводу, який розташований на території Курської області РФ.

Про це повідомив директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий на пресконференції у медіацентрі "Україна-Укрінформ".

За його словами, продукти переробки цукру, які є виключно органічними речовинами, продовжували потрапляти в річку протягом семи-дев'яти діб.

"Велика кількість продуктів переробки була у розчинному вигляді. Як тільки ця маса потрапила до річки Сейм, вона практично за кілька годин знищила весь кисень. Тому що одна молекула фруктози "споживає" 12 молекул кисню", – пояснив Осадчий.

За інформацією Держекоінспекції, загалом у Сеймі та Десні вже зібрали понад 31 тонну риби. Зокрема у Чернігівській області зібрали майже 19 тонн загиблої риби.

Як повідомлялося раніше, станом на 11 вересня зона забруднення Десни просунулася до села Ладинка на Чернігівщині. У Сеймі ж на цей час фіксується покращення якості води.

Читати ще

Читати ще Забруднення органічного характеру потрапило у Сейм з цукрового заводу на Курщині, — Міндовкілля

Зі слів заступниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олени Крамаренко, рух забруднюючої плями Десною сповільнюється.

"Що стосується Десни, то зафіксовано сповільнення руху забруднення в межах Чернігівської області. Площа цієї плями більш розпорошена, запах, який відчувався на Сеймі, на Десні значно менший".

Осадчий також зазначив, що останні дослідження поблизу міста Остер на Чернігівщині показали, що наразі вода перебуває у "доволі хорошому стані".

"Завдяки тому, що Десна дуже добре працює як самоочищувальна система, підвищується кислотність води, здійснюється насичення киснем шляхом гідробіологічних процесів. Я відчуваю, що ми можемо навіть не спостерігати забруднень у Києві. Але ми повинні бути на жорсткому контролі".

Водночас директор Інституту гідробіології Сергій Афанасьєв каже, що відновлення біорізноманіття та біоресурсів річок Сейм та Десна займе два-три роки.

Що відомо про забруднення Сейму

Про забруднення води в річці Сейм на Чернігівщині стало відомо 26 серпня. В річці масово гинула риба, а сама вода стала чорного кольору. За даними держагентства з меліорації, брудна вода прийшла з Курської області Росії, де тривають бойові дії. За повідомленням агентства, невідомі відходи у Сейм скинули російські військові. У воді виявили перевищення вмісту амонію та критично низький рівень кисню.

28 серпня забруднена вода з річки Сейм вже дійшла до Десни поблизу села Велике Устя, що у Сосницькій громаді.

3 вересня "Золотий берег" у Чернігові закрили для відпочивальників через загрозу забруднення води після забруднення Сейму. А проби води з Десни в межах міста почали відбирати тричі на день.

Станом на 7 вересня, забруднення річок Сейм та Десна призвели до збитків для Чернігівщини у розмірі 186 мільйонів гривень.

Читати ще

Читати ще Забруднення річок Сейм та Десна завдало збитків довкіллю на понад 405 мільйонів гривень

Читати ще «Ситуація дуже погана і критична»: як у Чернігові очищують Десну від мертвої риби та равликів

Читати ще Сім тонн мертвої риби зібрали за два дні у річці Десна у Чернігові

Новости Украины