У селі Дамаска на Полтавщині облаштували мініцех із переробки овочів: що і для кого там готують

За інформацією: Суспільне Полтава.

Суспільне Полтава

Квашену капусту, моркву й буряк по-корейськи – ці та інші страви готують для військових у мініцеху із переробки овочів на Полтавщині. Облаштували його у місцевому клубі села Дамаска.

Про це розповів Суспільному староста Ставківського округу Володимир Баран.

Капусту для квашення жінки готують самостійно. Суспільне Полтава

Марія Заможня з колегами готує капусту для квашення. Кришать капусту жінки у спеціальній машинці для шаткування.

"Оце нашаткували десь на десять кілограм шаткованої. Отака капусточка. Якраз для квашення. Не велика, і не мала, якраз хороша", ― каже місцева жителька Марія Заможня.

Мініцех облаштували у місцевому клубі села Дамаска. Суспільне Полтава

Мініцех із переробки овочів жителі села Дамаска Ставківського старостату облаштували у місцевому клубі. Електричне обладнання придбали за гроші, зібрані під час благодійних ярмарків та концертів. Готують жінки, зокрема, різні види квашеної та салатної капусти. Усе для військових.

"Додаємо у капусточку 150 грамів солі, отак насипаємо її. Додаємо лавровий листочок, розкидаємо отак. І морковку. Чорний перчик теж додамо, тепер гарненько її перемішуємо. Сильно не треба придавлювати, бо вона дуже соковита капусточка. Така в нас гарненька вона, аж рипить, чуєте?", ― говорить переселенка із Краматорська Тетяна Бородіна.

Готову капусту, моркву та буряк фасують та передають воїнам ЗСУ. Суспільне Полтава

Тетяна Бородіна до Дамаски приїхала з Краматорська, що на Донеччині.

"Нас тут прийняли із доброю душею, дуже хороша громада. Люди дуже хороші. Ми тут живемо з чоловіком, чоловік мій теж тут працює. Допомагаємо, як можемо. Ми повинні вкласти сюди свою душу, частиночку свого серця. Як це лишитися десь у стороні?", ― розповідає переселенка із Краматорська Тетяна Бородіна.

Жінки роблять моркву по-корейськи. Суспільне Полтава

Крім капусти готують моркву та буряк по-корейськи, вакуумують та консервують перець.

"Для наших воїнів це дуже гарний буде солодкуватий перчик із кислинкою такою. А для чого ми робимо? Для того, щоб вони відчули домашнє тепло. Настільки ми його все робимо з любов’ю, з такою віддачею, що хочеться, щоб вони відкрили оцей перчик, насолодилися і згадали своїх дружин", ― каже місцева жителька Інна Затона.

Перець вакумують та роблять з нього консервації. Суспільне Полтава

"Поки наша армія воює там і захищає нас, а ми тут в тилу, треба щось робити. Це в нас овочерізка. Ми її використовуємо для того, щоб нарізати моркву для салату "Морква по-корейськи" і буряк ми на ній також нарізаємо. Використовувати її ще можна для шаткування капусти, слайсами вона ріже", ― розповідає місцева жителька Юлія Жугар.

Консервація для воїнів ЗСУ. Суспільне Полтава

"Багато людей приходили і казали: "Чим нам зайнятися? Чим допомогти?" За тилом села ми вирішили зробити таку справу. Ремонт зробили за допомогою підтримки наших фермерів. Овочі ми самотужки заготовили, безкоштовно надав фермер із Миргородщини Віктор Галич, це близько шести тон. Завтра завезення із нашої рідної фірми "Картопля Полтавщини", теж близько шести тон. І зібрані овочі від населення", ― говорить староста Ставківського округу Володимир Баран.

Колектив мініцеху з переробки овочів села Дамаска Ставківського округу. Суспільне Полтава

Крім військових, жінки готують продукцію і для переселенців.

Новости Украины