У середмісті Хмельницького готують лунки для висадки рожевих каштанів

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Суспільне Хмельницький

Вздовж вулиці Соборної, що у середмісті Хмельницького, демонтують бруківку та асфальт, облаштовуючи лунки для висадки нових дерев. За словами заступника Хмельницького міського голови, директора департаменту інфраструктури міста Василя Новачка, там планують висадити рожеві каштани.

Чи обмежаться облаштуванням лунок лише у середмісті Хмельницького, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Хмельничанка Світлана вважає, що у мікрорайоні Озерна не вистачає озеленення: "У мене маленька дитина, ми любимо з ним влітку ходити на прогулянки по Озерній. Дуже любимо цей мікрорайон, він новий. Я та інші батьки, з якими спілкуємося, вважаємо, що не вистачає нам дерев, зелені, тут багато новобудов".

Рішення про озеленення прибудинкових територій мають ухвалювати ОСББ чи управляючі компанії разом із співвласниками квартир, каже заступник Хмельницького міського голови, директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок. Вздовж вулично-дорожньої мережі у середмісті та в різних мікрорайонах обласного центру до кінця року комунальники підготовлять нові лунки та висадять молоді дерева, додає чиновник: "Будемо інвентаризувати кожну вулицю і в межах того, як буде проходити інвентаризація, будемо визначати можливість-неможливість висадки зелених насаджень. Розпочали з центру міста, і далі будемо рухатися в мікрорайони. Визначаються дерева, які, на жаль, підлягають видаленню, тобто аварійні дерева. Також визначаються локації, де можна було б посадити дерева, кущі".

Старі аварійні дерева після обстеження зріжуть. Суспільне Хмельницький

За словами Василя Новачка, розпочали з вулиці Соборної. Нині тут визначаються і готуються місця під посадку дерев, каже майстер комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Андрій Кащук. За його словами, облаштували 15 нових лунок, у планах – ще шість. Роботи розпочали третього березня.

Як розповів Василь Новачок, після підготовки лунок вздовж вулиці Соборної планують висадити рожеві каштани: "Після вулиці Соборної також будуть підготовлені локації для висадки на вулиці Староміській, там будуть висаджуватись платани, ми їх почали висаджувати позаторік на іншій ділянці. Не впевнений, що ми цієї весни встигнемо в ці лунки посадити дерева. Зараз завдання — підготувати максимально більшість місць для висадки зелених насаджень. Закінчимо, певно, восени".

За його словами, цьогоріч вирішили змінити підхід у висадці дерев. Раніше, каже чиновник, купували дерева, а потім дивилися, куди їх посадити: "На жаль, не завжди ці зелені насадження садились в якісний грунт, не завжди садились в належному місці. Роботи по визначенню цих лунок будуть продовжені і влітку. Не всі лунки, які будуть підготовлені, будуть засаджені деревами. Адже найкращими місяцями для висадки дерев є квітень, жовтень, листопад".

Ініціативу з облаштування лунок для нових дерев у Хмельницькому вважає доречною член правління обласної спілки архітекторів Тарас Козюк: "Я б, наприклад, зробив смугою вздовж проїжджої частини від бордюру, тобто, тротуар відбив би цілою об’ємною зеленою зоною, наприклад, півтора метри, щоб воно візуально дещо відділяло проїжджу частину від пішохідної зони".

Перед висадкою дерев потрібно звернути увагу на якість саджанців та підготовку лунок, каже доцентка кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету Людмила Казімірова: "Технологія облаштування з певною грунтосумішшю, з певними системами дренажу, з певними системами поливу — це дуже відповідально. І останнє – це професійне обрізування у перші роки і систематичний полив".

Авторка: Наталя Сідова.

Новости Украины