У Швейцарії змінили текст проєкту комюніке Саміту миру на користь України — ЄП

Парламент Швейцарії в Берні, Швейцарія. Getty Images

У Швейцарії виправили проблемні положення у тексті проєкту комюніке Саміту миру, які могли мати небажані наслідки для України.

Про це пише "Європейська правда".

Зазначається, що попередній проєкт рішення саміту, запропонований 28 травня, створював юридичне вікно, щоб за потреби включити відмову України від частини її території до умов "сталого миру з РФ".

У нинішньому проєкті документа, який Швейцарія надіслала учасникам саміту 9 червня, наразі чітко прописано, що основою сталого миру буде лише "таке рішення, що буде засноване на принципі поваги до територіальної цілісності і суверенітету усіх держав".

У травневому проєкті рішення Саміту миру не було жодної згадки слова "агресія", пише видання. У новому проєкті йдеться про "агресію Російської Федерації проти України".

Крім того, попередня редакція документа розмивала значення "формули миру" і відкривала простір для міжнародного обговорення усіх альтернативних бачень миру. Серед них — і “мирні пропозиції” КНР та Бразилії, що передбачають припинення посилення ЗСУ та зупинку бойових дій.

Новости Украины