У Свесі на півночі Сумщини хочуть перейменувати 13 вулиць, названих на честь російських діячів

За інформацією: Суспільне Суми.

Селище Свеса. Сумська область, 1 лютого 2023 р. Фото: Суспільне Суми

У Свесі Шосткинського району на Сумщині збираються перейменувати 13 вулиць, які названі на честь діячів російської держави. Наразі у селищі триває громадське обговорення нових назв.

Для обрання нових назв при селищній раді створили робочу групу, до якої запросили авторитетних краєзнавців та істориків.

Краєзнавець Сергій Безуглий говорить, що в умовах війни російські назви вулиць є неприпустимими. Чоловік переконаний, що більшість мешканців Свеси підтримає перейменування.

Селище Свеса. Сумська область, 1 лютого 2023 р. Фото: Суспільне Суми

"Радянське минуле повинне залишитись позаду, а ми своє українське повинні втілювати в життя. Люди в основному "за", звичайно, хоча є ті, у кого ностальгія за минулим, хто багато років прожив, у кого склалось своє бачення. Вони, можливо, не зовсім радіють, але всі розуміють, що це потрібно", — розповів він.

Краєзнавець Сергій Безуглий. Фото: Суспільне Суми

Учитель-пенсіонер Микола Сурмило пропонує частину вулиць назвати іменами українських гетьманів та полководців. Він вважає неправильним, що в селищі є вулиця Пушкіна, який зневажав Україну, і відсутня вулиця Івана Мазепи, який боровся за її незалежність.

"У поемі "Полтава" Пушкін віднісся негативно до нашого гетьмана Івана Мазепи. Але ж ми знаємо, що Мазепа був за Україну, хотів звільнити Україну від Царської Росії за допомогою Швеції, створити незалежну українську державу. Ось як не назвати якусь з вулиць іменем такого видатного гетьмана, як Іван Мазепа?" — вважає він.

Учитель Микола Сурмило. Фото: Суспільне Суми

Жителька Свеси Валентина розповідає, що більшість вулиць селища були перейменовані ще в 2015 році. Згадує, що до того їх вулиця називалась Орджонікідзе, а нині — Неплюєва.

"Зараз всі вулиці потрібно зробити українськими. А мені б ще хотілось, щоб після перемоги вулиці були названі іменами наших військових, бо вони віддають за нас життя. Все має бути іншим, ми вже навіть думаємо по-іншому, якщо що, то ми вже мовчати не будемо", — вважає жінка.

Фото: Суспільне Суми

Громадське обговорення нових назв місцевих вулиць триватиме до 4 квітня. Свесяни мають змогу обрати один з визначених краєзнавцями варіантів, або ж запропонувати свій. Остаточне рішення прийматимуть депутати місцевої селищної ради.

Що відомо

  • У Ямпільській громаді дерусифікували 5 вулиць у грудні 2022 року.
  • У Сумській громаді дерусифікували 212 топонімів, у Лебединській — 138. Це найбільше змінених назв у Сумській області.

Новости Украины