У Сумській обласній лікарні вперше провели операцію на відкритому серці

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

На базі Сумської обласної лікарні минулого тижня вперше провели операцію на відкритому серці. Нині, за словами директора закладу Володимира Гороха, в себе мають відкрити філію Інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова та проводити такі операції на постійній основі. Наразі триває підготовка фахівців серед сумських лікарів. Як почувається пацієнт – дізнавались кореспонденти Суспільного.

Чотири години поспіль – стільки тривала перша операція на відкритому серці у Сумській обласній лікарні. З пацієнтом працювали фахівці інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова та сумські лікарі. На тому операційному столі тиждень тому був пан Андрій. Чоловік розповідає, що перші симптоми хвороби серця почав відчувати у 90-х роках, про вроджену ваду серця дізнався вже у 2018 році, коли зробив ультразвукове дослідження.

"А потім почався контроль, контролював кожен рік. Воно ніби по собі не відчувалось, може навіть навпаки десь краще, а за результатами УЗІ зрештою прийшлось прийняти рішення”, — каже пацієнт Андрій.

Пацієнт Андрій. Фото: Суспільне Суми

Наразі, говорить чоловік, враховуючи складність операції почувається добре. Хвороба у пацієнта була вроджена і з часом прогресувала, розповідає завідувач обласним серцево-судинним центром Євгеній Марченко.

“Серце повинно було дати в три чи чотири рази більше навантаження, ніж воно давало у звичайному стані, якби було здоровим. І ось ця вада вона була вже критичною”, — пояснює завідувач обласним серцево-судинним центром Євгеній Марченко.

Євгеній Марченко. Фото: Суспільне Суми

До лікарні за потреби можуть звернутись усі мешканці Сумщини. Раніше, говорить лікар, хворі, яким необхідна була заміна клапана або коронарне шунтування, мали їхати в інші області для проведення операцій. Нині у лікарні мають домовленість з фахівцями інституту і за потреби ті приїдуть для операцій до обласного центру.

“На один мільйон нашої області ми повинні робити десь тисячу відкритих операцій на серці. Тобто, у нас великий хірургічний борг перед нашими хворими. Всі ті люди, які не діагностували свою ваду або вони довгий час ходили і не наважувались провести цю операцію, то це може закінчитися дуже плачевно для хворих. Звертатися потрібно вчасно, якщо пацієнт матиме певні наслідки з ними набагато складніше справлятись”, — додає Євгеній Марченко.

Фото: Суспільне Суми

На базі ж лікарні створюється філія інституту імені Амосова. Сумські лікарні навчатимуться у столичних колег, аби згодом проводити операції самостійно, говорить директор закладу Володимир Горох.

“Готують кардіохірургів, готують перфузіологів, готують УЗД по кардіо як раз, напрямок цей, ехокардіоскопія. Тобто, ми готуємо свою мультидисциплінарну бригаду. Поки що, так як і в інших закладах, будуть приїжджати колеги з базового інституту. Будемо виїжджати по області, консультувати, відбирати і по необхідності відправляти на оперативне втручання”, — каже директор Сумської обласної лікарні Володимир Горох.

Володимир Горох. Фото: Суспільне Суми

За словами Володимира Гороха, підготовка сумської бригади лікарів, яка зможе виконувати такі операції самостійно, займе близько року. Саме ж відділення рентгеноендоваскулярної хірургії планують реконструювати та створити на його базі 15 місць для хворих. Першого пацієнта, якому виконали операцію на відкритому серці, вже за кілька днів планують відпустити додому. Ще протягом місяця триватиме реабілітація, говорить Євгеній Марченко.

Фізичне навантаження неможливо, бо був розріз грудної клітини і пацієнту не можна фізично навантажуватись, але дозована ходьба дуже позитивно впливає на це і на розправлення легенів також”, — зазначає завідувач обласним серцево-судинним центром Євгеній Марченко.

Сам же пан Андрій, говорить, що найбільше після виписки мріє про скоріше відновлення сил.

Читайте також

  • 30 січня у Сумах виконали першу пересадку серця. Фахівці Інституту серця, на чолі з директором Борисом Тодуровим, цими вихідними приїздили до центральної міської лікарні, де і провели операцію.
  • 17 лютого депутати Сумської міськради проголосували за приєднання обласного діагностичного центру до обласної лікарні. Якої про це думки працівники обох закладів — дізнавались журналісти Суспільного.

Новости Украины