У Верховній Раді вирішують, що робити з мелітопольцями, які отримують російські паспорти

В Верховной Раде решают, что делать с мелитопольцами, получающими российские паспорта

В окупованому Мелітополі рашисти збільшили темпи видачі російських паспортів населенню. Головна мета — легітимізувати захоплення українських територій.

Але більша частина містян чекає на звільнення і побоюється відповідальності за співпрацю з ворогом. Чи буде таким вважатися отримання паспорта країни агресора, розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він наголосив, що видача російського паспорта українцям на окупованих територіях має вважатися процедурою, яка відбулася насильно. Тому не можна називати всіх громадян, які отримали паспорти РФ, злочинцями.

"Напевно, на відміну від деяких представників українського уряду, я не вважаю, що людина, яка взяла російський паспорт — злочинець", — сказав він.

Лубінець зазначив, що у людей можуть бути різні причини перебування в окупації та отримання російського паспорта. Він вважає, що видача паспорта РФ має трактуватися як процедура, що відбулася насильницьки, і яку не визнає Україна.

Після звільнення окупованих територій українська влада матиме повноваження трактувати дії громадян на окупованих територіях, спираючись на кримінальний та адміністративний кодекси.

"Наприклад, якщо громадянин України отримав паспорт і зайшов до окупаційної влади працювати, чи підпадає він під ознаки вчинення кримінального правопорушення? На мій погляд, підпадає", — сказав Лубінець, додавши, що не може давати оцінку, адже для цього є правоохоронні органи, такі як СБУ, Нацполіція та ДБР.

При цьому існують ініціативи щодо можливого обмеження прав людей, які залишилися в окупації. Так, в українському парламенті створено робочу групу, яку очолює Сергій Мінько. Мелітопольський нардеп як ніхто інший знайомий із проблемами мешканців захоплених територій і готовий вирішувати их максимально ефективно.

Лубінець зазначив, що зустрічався з нардепом і обговорював можливі варіанти напрацювання. Омбудсмен зазначив, що в будь-якому разі братиме участь у цьому і дивитиметься, наскільки будуть захищені права людей.

За його словами, існує безліч нюансів.

"Наприклад, у нас є випадок — простий громадянин України не брав ні в чому участі, але виявилося, що він допомагав російським військовим складати списки проукраїнськи налаштованих волонтерів і місцевих жителів. Чи потрібно дати оцінку його діям? Безумовно", — сказав він.

Також потрібно давати оцінку діям керівництва шкіл, яке запускало процеси створення осередків "юнармії" для масового запису людей у "волонтери", які допомагають окупантам.

"Цим усім мають займатися наші правоохоронні органи. А всіх громадян стригти "під одну гребінку", всіх записувати до злочинців — ні, я категорично проти цього підходу", — додав Лубінець.

Джерело

Новости Украины