У Вінниці презентують знищені вітражі Маріуполя

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця

Сьогодні, 22 червня, у Вінниці відбулося відкриття виставки "Обережно крихке", що присвячена зруйнованим вітражам Маріуполя.

Це спільний проєкт фотографа та журналіста з Маріуполя Івана Станіславського і команди "Місто Марії". Про це Суспільному розповіла кураторка культурних проєктів Алевтина Швецова.

"Іван станіславський у Маріуполі дуже щільно та детально досліджував монументальну спадщину — мозаїки, вітражі. З 2017 до 2021 року він зміг зробити фотоколекцію вітражів, які сьогодні представлені на виставці. Втілити її у життя взялася команда "Міста Марії", яка запропонувала друк вітражів на прозорому акрилі. Це допомагає відтворити їхню крихкість, прозорість та яскравість", — розповіла Алевтина Швецова.

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця

У виставковому просторі представлені шість робіт, деякі з яких складаються із декількох елементів.

"Особливості розташування вітражів роблять жанр суто інтер’єрним, навіть, можна сказати, камерним. Усі барви вітража можна побачити тільки зсередини приміщення та при денному світлі, а це не завжди можливо. На жаль, деякі роботи були замкнені в закинутих приміщеннях, а деякі – в установах з режимним доступом. Через це вітражі Маріуполя лишалися здебільшого невідомими широкому загалу", – зазначив Іван Станіславський.

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця

Під час облоги Маріуполя російськими військами у 2022 році усі ці вітражі було знищено. Тож сьогодні експозиція є нагадуванням про злочини росіян зі знищення української культурної спадщини та ідентичності.

"Іван Станіславський завдяки цьому проєкту доносить ось цей сенс "Обережно Крихке", що життя маріупольців і маріупольчанок сьогодні розбилося, як і ці вітражі, які вже, на жаль, не підлягають відтворенню. Ми намагаємося розповідати й про інші вітражні роботи, які були представлені в Маріуполі та його околицях, аби занурювати людей в цінність мистецтва і мотиви українськості, які були втілені у монументальних роботах Маріуполя" , — додала Алевтина Швецова.

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця

Жінка розповідає про улюблені вітражі, які розташовувалися в одному з технічних вишів Маріуполя — Приазовському державному технічному університеті.

Вітраж "Прометей" — це ветеран серед вітражів Маріуполя, він був створений у 1977 році і був першою вітражною роботою на карті міста. А через 25 років в тому ж приміщенні був створений ще один вітраж, який називається "Шлях до зірок" і свідчить про розвиток науково-технічного прогресу. Я навчалася у цьому виші, щоденно проходила повз ці вітражі і вони, як мені здається, стали частиною мого генетичного коду.

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця"Прометей" — як символ перемоги свіла над злом, науковості і розвитку. Мені здається, що і сьогодні для багатьох він може стати фактором натхнення, який має сили йти далі попри все, що сталося в житті кожного і кожної".

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця

Виставку доповнюють мінікопії маріупольських панно: "Прометей" та фрагмент вітража Маріупольської камерної філармонії, що виконані у класичній вітражній техніці. Також серед експонатів – уламки справжнього вітражного скла.

"Шматочки вітражного скла — це, як символ розбитих вітражів, які були знищені. Їх надала вітражна майстерня, яка сьогодні працює на Сумщині під обстрілами. Також ця вітражна майстерня дала три фігурки для виставки, які достеменно у вітражній мініформі відтворюють вітражі Маріуполя. Одну з них передали у фонди Національного музею історії України", — пояснила кураторка культурних проєктів.

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця

Мандруюча експозиція вже була представлена у просторі "Mariupol Reborn" в місті Львів, Національному музеї історії України в Києві та у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.

"В українських містах сформувалися маріупольські громади. На відкритті були присутні люди, які відпочивають у таборі "ЯМаріуполь" неподалік Вінниці. У їхніх очах жевріє вдячність за те, що про культуру й історію Маріуполя продовжують говорити. Він став символом трагедіїв російсько-українській війні, символом безжальності та цинічності окупантів. Ми маємо розповідати особисті історії, розповідати про втрачену спадщину, і, відповідно, карбувати в історії ті злочини, які росіяни вчинили у Маріуполі, — вважає Алевтина Швецова.

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця

Триватиме виставка "Обережно крихке" у Галереї ХХІ до 13 липня.

Виставка «Обережно крихке» у Вінниці. Суспільне Вінниця

Підписуйтеся на новини Суспільне Вінниця у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Новости Украины