Алюмінієві листи – це той вид металопрокату, який знайшов широке застосування не лише у різних галузях промисловості, а й в побуті. З нього виготовляють кухонне начиння, до прикладу лист АД1М використовують у виробництві холодильників (внутрішня частина), виготовляють кухонні меблі. Про переваги та недоліки використання алюмінієвих листів поговоримо нижче.
Переваги використання алюмінію для кухні
Алюміній отримав свою популярність використання для виготовлення кухонних девайсів завдяки невеликій вазі сировини та високому показнику теплопровідності. Лист А5М обирають для виготовлення:
- харчових ємностей;
- декоративних елементів;
- тепловідбивних панелей;
- ізоляційних компонентів теплотрас;
- вентиляційних коробів тощо.
Серед переваг, якими користується лист алюмінієвий А5М, слід перерахувати:
- Відмінна теплопровідність. На алюмінієвих виробах тепло швидко і рівномірно розподіляється, що ідеально для приготування різних страв.
- Гнучкість та легкість листів. Завдяки цьому лист А5М використовують для організації мобільної кухні, в індивідуальних проєктах, де потрібно швидко розібрати й зібрати обладнання, а також переміщувати його на великі відстані.
- Економічна ефективність. Ціна на алюмінієвий лист, як правило, є нижчою від вартості нержавіючої сталі, тому алюміній обирають для реалізації бюджетних ідей.
Ще однією вагомими аргументом на користь використання алюмінієвих листів є можливість їх вторинної переробки. Лист алюмінієвий АД1М характеризується вищим показником жорсткості металопрокату, тому для виробництва окремих елементів варто використовувати саме цю марку алюмінію. Наприклад, для покриття внутрішньої частини холодильника, де важливими параметрами є:
- стійкість до корозії;
- невелика вага прокату;
- бюджетність;
- економність, оскільки алюміній використовує менше енергії для охолодження приладів (порівняно із нержавіючою сталлю).
Також варто зауважити, що алюмінієві заготовки мають високу стійкість до низьких температурних режимів, тому їх використовують у виробництві холодильної продукції.
Обмеження використання алюмінієвих листів у харчовій промисловості
Варто враховувати й негативні сторони використання алюмінієвих листів для виготовлення кухонних меблів та інших девайсів:
- Перш за все, це показники міцності. Порівняно із нержавіючою сталлю, алюміній має невисоку міцність, а також схильний до подряпин та вм’ятин на виробах.
- Окислення – ще один недолік використання алюмінієвої сировини. Алюміній АД1М та інші сорти алюмінієвих листів мають схильність до потемніння під дією кислотних і лужних продуктів. Це може призвести до зміни смакових характеристик страви, а також девайси з алюмінію з часом важко очистити та фактично неможливо повернути до початкового вигляду.
Проте, недоліків використання алюмінієвих листів небагато, а позитивні сторони застосування цього виду металопрокату переважають.
Причини обирати алюміній для виготовлення кухонного обладнання
Здебільшого алюмінієві листи застосовують як сировину для комерційного кухонного обладнання, а також для виробництва кухонних плит, поверхонь для приготування, посуду.
Алюмінієві листи як заготовку для виготовлення кухонних девайсів слід обирати з таких причин:
- висока еластичність металу, міцність та довговічність;
- захист від надмірного впливу вологи, корозійна стійкість;
- відмінні антиоксидантні та бар’єрні характеристики алюмінію захищають поверхні від появи бактерій, мікробів та шкідників;
- достатній рівень механічної міцності;
- легкість в обробці.
Алюміній виступає заготовкою для виробництва фольги та фольгованої тари, що значно розширює спектр використання алюмінієвих листів марки А5 та А5М.