Учні створюють метеорологічну станцію у Хмельницькому

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Двоє учнів Хмельницького професійно-технічного ліцею створюють метеорологічну станцію. Станція автономно працюватиме на електричних батареях. Про це розповів один із її розробників Владислав Дуна. За його словами, метеостанцію планують встановити на Південному Бузі.

Про те, як розробили метеорологічну станцію, для чого вона спроєктована та скільки показників зніматиме, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Ярослав Змійчук розповідає, ідея створення метеорологічної станції виникла на початку літа, під час масової гибелі риби на Південному Бузі. Третьокурсник профтехліцею електроніки каже, метеостанцію розробляють разом з одногрупником Владиславом Дуною.

"І ми подумали, щоб таке зробити, щоб людям донести це в маси. І почали робити цю метеостанцію. Подали заявку, виграли грант, використали ці гроші на розробку тестової версії, яку зараз продовжуємо розробляти. Будемо її тестувати, на ній будемо підлагоджувати всю електрику, щоб все працювало як потрібно, щоб не було ніяких збоїв", — розповідає Ярослав Змійчук.

На 3-D принтері друкують тестовий корпус, куди встановлять електричні прилади. 22 листопада 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Метеорологічна станція складається з п'яти датчиків, які зніматимуть п'ять показників, корпусу та електропанелей, говорить Владислав Дуна.

"Проєкт називається "Циклон". Це сенсорний буй. Знімають показники атмосферного тиску, кисню, температури, мутності води та електропровідності, — каже Владислав Дуна.

Інформація з метеостанції надаватиметься на сайт в онлайн режимі, розповідає Владислав Дуна.

"В планах розробити сайт, на якому буде вся інформація у вільному доступі. Але в першому прототипі буде видаватися, скоріш за все, на телефон", — розповідає Владислав Дуна.

Подібні метеостанції даватимуть змогу отримувати показники про стан водойм. 22 листопада 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Владислав каже, зараз на 3-D принтері друкують тестовий корпус, куди встановлять електричні прилади.

"Зараз друкується корпус тестовий, який буде з пластмаси. А оригінальний варіант має бути з металу. Його розміри десь метр на метр, в глибину десь на пів метра, який буде заякорений до дна", — каже автор проєкту.

Директор Хмельницького професійно-технічного ліцею електроніки Анатолій Розквас каже, створення подібних метеостанцій даватиме змогу отримувати показники про стан водойм.

"Не просто так, щоб виготовити якийсь собі виріб чи плату, вони його мають спрямувати. Вони люблять природу, люблять нашу батьківщину. Хочуть, щоб вона була чистіша, щоб менше в наших водоймах було непотрібних і шкідливих речовин", — каже Анатолій Розквас.

"Оця система по моніторингу параметрів води, самих простих, дуже потрібна. Тому що хмельницьким водосховищам, на жаль, зараз ніхто не займається, і не здійснюють управління гідроспорудами. Тобто, треба відстежувати рівень води — дуже важливий показник, температуру води — це корисно, прозорість води — це корисно, і дотримуватися правил експлуатації водосховищ", — розповідає член Правління ГО "Річки Хмельниччини" Павло Везденецький.

Владислав Дуна каже, метеобуй спустять на воду одразу після видруку на 3-D принтері тестового корпусу.

Новости Украины