Угорщина навряд чи здатна бути головою Ради ЄС – резолюція Європарламенту


Угорщина навряд чи здатна бути головою Ради ЄС – резолюція Європарламенту

Віктор Орбан (Фото — EPA)

Європарламент ухвалив резолюцію, в якій прямо поставив під сумнів, що Угорщина за її нинішнього політичного курсу здатна виконувати функції голови Ради ЄС.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

У резолюції Європарламент «висловлює серйозне занепокоєння» у зв’язку з тим, що Угорщина має стати головою Ради ЄС у другій половині 2024 року.

Парламент підкреслює важливу роль головування у Раді ЄС для розвитку законодавства, забезпечення наступності порядку денного ЄС та представлення Ради у відносинах з іншими інститутами. Депутати сумніваються, що Угорщина здатна адекватно виконувати ці функції з огляду на нехтування нею законами та цінностями ЄС, а також принципом щирої співпраці.

Європарламент просить Раду ЄС «знайти належне рішення» і нагадує, що парламент може вжити відповідних заходів, якщо таке рішення не буде знайдено.

За ухвалення резолюції проголосували 442 депутати, 144 виступили проти, 33 утрималися.

Головування в Раді Європи ротується між країнами ЄС кожні пів року і дає державі, що займає цю посаду, можливість формувати порядок денний і пріоритети на відповідний період, головувати на засіданнях і координувати роботу ЄС у сфері політики.

30 травня міністр Німеччини у справах Європи Ганна Люрманн заявила, що «є сумніви щодо того, наскільки успішно Угорщина зможе головувати в Раді ЄС», оскільки уряд Угорщини нехтує принципом верховенства права і займає невизначену позицію щодо підтримки України в її боротьбі проти російського вторгнення.

  • 15 травня 2023 року Угорщина заблокувала транш на 500 млн євро на зброю для України.
  • 17 травня глава МЗС Угорщини заявив, що Україна не отримає допомоги ЄС, доки не зніме санкції з угорського OTP Bank.
  • 23 травня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що «розчарований» рішенням Угорщини блокувати збільшення спеціального фонду, з якого країнам ЄС відшкодовується постачання військової допомоги для України.

Джерело

Новости Украины